Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Vafli

Prosijajte brašno i dodajte mu prašak za pecivo i sol. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka umutite čvrst snijeg. Žumanjke umutite sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte par kapi arome od vanilije ili badema ili neke druge prema želji, koricu nešpricanog limuna ili naranče, otopljeni putar i mlijeko te cijelo vrijeme miješajte. Postepeno dodajte malo po malo suhih sastojaka - brašna s praškom i solju i dalje cijelo vrijeme miksajući. Na kraju žlicom dodajte snijeg od bjelanjaka i lagano i oprezno promiješajte. Smjesa neka odstoji pola sata (ali i ne mora). » pročitaj više

Torta od sira i čokolade

Volim sve torte sa sirom jer volim slatki sir. Čak sam i slani štrudl od sira nekad znala uvaljati u šečer... Ricotta, taljanski svježi kravlji sir je dosta laganiji od našeg svježeg kravljeg sira, ali kad ga dobro izmiksam - okus je isti, tako da slobodno ricottu zamjenite bilo kojim kravljim sirom. U originalu ova tortica od ricotte i s komadićima čokolade nije čisti keto, ali u zadnje vrijeme radim je u keto varijanti (bez šečera i ugljikohidrata), javorov sirup zamijenila sam stevijom ili eritritolom, a rižino brašno s bademovim ili kokosovim. » pročitaj više

Kremasti rižoto s tikvicama i sirom

Proljeće je vrijeme tikvica i laganh jela s tikvicama. Kao toplo predjelo ili glavno jelo, kao prilog, za ručak ili večeru, rižoto s tikvicama i sirom uvijek je "malo jelo" koje me veseli. Moje klinke odbijale su jesti tikvice, kao uostalom, gotovo sve povrće, ali tikvice s rižotom - nešto su posebno, one kažu: tu se tikvice toliko ne osjete, prefino je... » pročitaj više

Suzy Josipović: Recept za najbolje kroštule

Na radnoj plohi zamijesite meko i glatko tijesto od prosijanog brašna, žumanjaka, jajeta, šećera, vanilin šećera, ruma, malo vodi i malo soli. Od tijesta oblikujte kuglu, omotajte ga folijom i stavite u hladnjak da odstoji barem pola sata. Zatim razvaljajte tijesto na debljinu oko 2 milimetra. Kroštule možete oblikovati na nekoliko načina.  Pomoću ravnog ili valovitog kružnog noža razrežite trake debljine oko 2 cm pa razrežite sredinu trake (kao rupicu za gumb) te jedan kraj provucite kroz sredinu ili trake samo lagano vežite u čvor. Zagrijte ulje i pržite ih kratko u vrućem ulju dok ne poprime zlatno-žutu boju. Još tople pospite štaub šećerom i poslužite. » pročitaj više

Ultimativne fritule

Napravite germu – s toplim mlijekom izmiješajte, dodajte malo brašna, malo šećera (sve 1/3 šalice) i stavite na toplo da se germa digne. Sve sastojke stavite u zdjelu, dodajte dignutu germu i izradite mikserom. Zdjelu pokrite kuhinjskom krpom i pustite neka se diže barem pola sata. Zagrijte ulje, žličicom uzimajte nadišlo tijesto i pecite fritule u vrelom ulju dok ne budu svjetlo žute (prvo ulje zagrijte na najjačoj vatri a onda smanjite na umjerenu vatru i pecite). Ocijedite na papirnatoj salveti pa posipajte štaub šećerom ili kristal šećerom i jedite odmah, dok su tople - tad su najukusnije. » pročitaj više

Farfalle s tunom

Vrlo često pravim famoznu tjesteninu s tunom. Paše mi taj okus... I nema veze što je konzerva, jer konzervu - dvije tune uvijek imaš u kući. Dodajte malo začina, može luk, a i ne mora, može češnjak, a i ne mora, dodajte omiljenu tjesteninu i to je to! Izvrstan obrok za svega par minuta! » pročitaj više

Recepti za francusku i rusku salatu

Francuska, ali i ruska salata su nezaobilazne na stolovima diljem lijepe naše tijekom novogodišnjih noći, bilo uz pečenje, bilo uz pršut, sir ili neke druge nareske. Skoro nema kućanstva koje ne pravi i ne voli Francusku ili rusku salatu. Ali, stvarno nije fora napraviti je sa zamrznutim povrćem iz vrećice. Ne traje ni puno duže pripremiti je od svježeg povrća. Samo malo više truda i strpljenja... » pročitaj više

Najbolji recept za sarmu

Mamina sarma - najbolja sarma na svijetu!!! Uvijek je radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni... Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac... najukusnija i najfinija sarma... nikad nigdje nisam jela ukusniju sarmu. Čak ni moja nije takvog okusa i tako fina, jer ja sarmu spravljam samo s junetinom, a ona i od mekše svinjetine, al zato „prošvercam“ malo pancete – ne može sarma bez nje... Jednostavno – ne ide. Za sarmu je jako važno da se kuha na jako laganoj vatri dugo – barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je staviti. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. » pročitaj više

Najbolji tradicionalni božićni recepti glavnih jela

Božićni ručak je zaista velika svečanost. Iako ove godine bez većeg okupljanja obitelji, božićni ručak simbolizira mir, blagostanje, zajedništvo i ljubav. Iako će mnogi ove godine Božić provesti sami ili u jako uskom krugu obitelji, ne dajte da nam momentalna situacija s pandemijom pokvari naš unutarnji mir i radost Božića. Za vas sam izabrala 8 najčešćih jela koje Hrvati tradicionalno pripremaju za Božić. » pročitaj više

Savršeni božićni keksići - Husari

Ovaj receptić za ukusne božićne keksiće HUSARE, (Oči, gumbi, dugmad) je od moje sestre Lane, koja ih pravi već godinama svaki Božić. Nestanu u trenu... nekad su s orasima, nekad lješnjacima, a nekad s bademima, ali bilo koja varijanta je top.  » pročitaj više

10 ideja za urediti božićni stol

Dobra atmosfera božićnog ugođaja važna je bar koliko i dobra hrana. Znamo da jedemo očima, tako i vizualni efekt lijepo serviranog stola znači svakome. Treba samo biti kreativan i inspiriran. Treba imati temu, složiti boje, bilje i ukrase koji su nam dostupni.  S vrlo malo sredstava i samo s malo vremena možemo postići šik dekor u kojem će uživati vaši najmiliji. Pogotovo ovu godinu, kada je pola svijeta u karanteni i kada su božićna okupljanja svedena na uski obiteljski krug. Zapitajte se, tko vam je u životu najvažniji? Obitelj. E, upravo za njih se valja potruditi i urediti najljepši božićni stol, da im pokažete koliko ih volite i koliko su vam bitni. Neka se iznenade. Neka su sretni. » pročitaj više