Kremasti rižoto s tikvicama i sirom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s tikvicama i sirom
Rižoto s tikvicama i sirom

Kao toplo predjelo ili glavno jelo, kao prilog, za ručak ili večeru, rižoto s tikvicama i sirom uvijek je "malo jelo" koje me veseli. Moje klinke odbijale su jesti tikvice, kao uostalom i većinu povrća, ali tikvice s rižotom - nešto su posebno, one kažu: tu se tikvice toliko ne osjete, prefino je...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 30-ak minuta

  • 50 dag riže
  • 2 tikvice (narezane na šnitice)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 1 dl bijelog vina
  • jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)
  • 10 dag Grana padana ili nekog drugog tvrdog sira + za posip
  • 1/2 žličice kurkume
  • mix mediteranskih trava
  • peršin
  • maslinovo ulje
  • malo putra
  • sol
  • papar
  • orasi - za posipati prema želji

Ogulite tikvice i narežite ih na šnitice (mlade tikvice ne trebate ni guliti). Sitno nasjeckajte luk i češnjak, na maslinovom ulju prvo podinstajte luk pa dodajte češnjak te dodajte i zastaklite rižu (kratko promiješajte). Zalijte s vinom, a kad vino ishlapi dodajte malo po malo jušni temeljac, cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite i dodajte sve ostale začine (u mužaru stavite svježe listiće origana, bosiljka, ružmarina i peršina i istucite ih ili začinite miksom suhih mediteranskih trava). U grill ili običnoj tavi prepecite šnitice tikvica pa ih umiješajte u rižoto. Probajte rižu i kad je "za pod zub" - al dente, skinite je s vatre i umiješajte kockicu putra i naribani Grana padano ili neki drugi tvrdi sir te prema želji slatko vrhnje i poslužite.  

Ukrasite dodatno Grana padanom i nasjeckanim orasima.