Recepti za francusku i rusku salatu

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Francuska salata
Francuska salata

Francuska salata je nezaobilazna na stolovima diljem lijepe naše tijekom novogodišnjih noći, bilo uz pečenje, bilo uz pršut, sir ili neke druge nareske. Skoro nema kućanstva koje ne pravi i ne voli Francusku salatu. Ali, stvarno nije fora napraviti Francusku salatu sa zamrznutim povrćem iz vrećice. Ne traje ni puno duže pripremiti je od svježeg povrća. Samo malo više truda i strpljenja, a razlika u okusu je zaista neusporediva! Svako ima neki svoj tajni recept, a ja je radim od samo 4 osnovna sastojka - krumpira, krastavaca, graška i mrkve i naravno - s majonezom. Netko u majonezu doda malo vrnja (milerama), netko malo senfa, a netko sam napravi majonezu od žumanjaka, senfa i limunovog soka dodajući kap po kap ulja. Osobno, najčešće upotrijebim kupovnu majonezu. Brzo, jednostavno i vrlo finoooo...

Evo moj recept:

Francuska salata

Za 4-6 osoba

Vrijeme pripreme:  maksimalno 1 sat

Vrijeme stajanja salate: nekoliko sati

  • 20 dag kiselih krastavaca (izrezani na kockice)
  • 20 dag smrznutog graška
  • 20 dag mrkve (izrezane na kockice)
  • 20 dag krumpira (izrezan na kockice)
  • 50 dag majoneze za salatu + majoneza u tubi (za ukrašavanje vrha)
  • 1 jabuka izrezana na kockice – prema želji (može i ne mora)
  • sol
  • bijeli papar - može i ne mora
Francuska salata
Francuska salata

U hladnu posoljenu vodu stavite kuhati krumpir u ljusci. U drugi lonac u hladnu vodu stavite kuhati grašak, a u treći lonac s hladnom posoljenom vodom oguljenu mrkvu. Ohladite i ogulite krumpire te ih narežite na kockice veličine graška. Također i krastavce narežite na kockice veličine graška te prema želji i jabuke. Ohladite grašak i mrkvu pa mrkvu narežite na kockice i pomiješajte ih s krumpirom, krastavcima i prema želji s jabukama. Posolite i popaprite salatu prema ukusu, dodajte majonezu i promiješajte. Francusku salatu ohladite u hladnjaku i vrh ukrasite jajima ili nekim drugim povrćem i majonezom.

Francuska salata
Francuska salata

Ako se želite dodatno potruditi oko francuske salate, da bi ljepše i svečanije izgledala, razvijte 1 paket lisnatog tijesta na 3 mm, izrežite na uske trake, složite na prikladan kalup (na zaobljenu posudu s vanjske strane, koju ste prethodno premazali putrom). Tijesto slažite na vatrostalnu posudu kao mrežu te ga premažite razmućenim žumanjkom. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 15 minuta na temperaturi 200C, ohladite i dobivenom košaricom od lisnatog tijesta poklopite francusku salatu na tanjuru.

Francuska salata
Francuska salata

Ruska salata

Ruska salata
Ruska salata

Ruska salata (ili Olivier salad - jer ju je izmislio ruski chef belgijskih korijena Lucien Olivier 1860. godine u Moskovskom restoranu "Ermitraž") od francuske razlikuje se samo po tome što u rusku salatu ide meso (uglavnom šunka ili piletina) pa se samim tim može poslužiti i kao samostalno predjelo.

Dakle, na prethodni recept dodajte:

• 20 dag šunke izrezane na kockice

• 20 dag ohlađene pečene piletine narezane na kockice

Prema želji, umjesto šunke ili pečene piletine, možete dodati i neku salamu, kobasicu, pečenicu, čak i ribu poput haringe ili inćuna.

Ruska salata
Ruska salata

U francusku ili rusku salatu možete dodati i tvrdo kuhana jaja ili kao ukras na vrhu ili narezanu na kockice u salati (20 dag).