10 ideja za urediti božićni stol

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Dobra atmosfera božićnog ugođaja važna je bar koliko i dobra hrana. Znamo da jedemo očima, tako i vizualni efekt lijepo serviranog stola znači svakome. Treba samo biti kreativan i inspiriran. Treba imati temu (moderna, rustikalna, minimalistička skandinavska, tradicionalna crveno-zelena, prirodna), složiti boje, bilje i ukrase koji su nam dostupni. S vrlo malo sredstava i samo s malo vremena možemo postići chic dekor u kojem će uživati vaši najmiliji. Pogotovo ovu godinu, kada je pola svijeta u karanteni i kada su božićna okupljanja svedena na uski obiteljski krug. Zapitajte se, tko vam je u životu najvažniji? Obitelj. E, upravo za njih se valja potruditi i urediti najljepši božićni stol, da im pokažete koliko ih volite i koliko su vam bitni. Neka se iznenade. Neka su sretni. 

Božićni stol u mom domu
Božićni stol u mom domu

U nastavku vam donosim nekoliko jednostavnih ideja kako ukrasiti svoj blagdanski stol. 

Salvetama i ubrusima dodajte zimzeleno bilje, češere ili grančice cimeta koje ćete pronaći u susjetstvu ili na tržnici (možete i kupiti odrezane grančice kod prodavača borova). 

Osvjetlite stol lampicama - danas lampice s malom baterijicom možete kupiti gotovo svugdje, a sjaj lampice daju onaj posebni blagdanski ugođaj.

Koristite svijeće - ukoliko ne koristite lampice, obavezno koristite svijeće i njihovu žutu svijetlost koju daju toplinu stolu. 

Na svako sjedeće mjesto/tanjur napišite ime ili porukicu

Stol ukrasite s božićnim keksićima

U vaze možete staviti kuglice, lampice, grančice ili cvijeće.

Kuglice ili ostale ukrase možete staviti i u tanjur ili oko tanjura

Bilo koje voće npr. jabuke ili kruške ili pak lišće poprskajte sa zlatnom ili srebrnom bojom, odnosno sprejem i zapiknite u njih poruku ili ime

Središnji dio stola je najvažniji. Samo s par borovih grančica, češera, suhog granja i nekoliko svijeća postignut ćete svečani božićni efekt

I evo na kraju, izbor tri božićna stola, u Dubravkinom putu, na Larie božićnoj večeri u Kali i u Hotelu Esplanade koji su mi za prošlogodišnji Božić bili najljepši. Definitivno, mogu nas barem inspirirati...

Božićni stol u hotelu Esplanade ZagrebBožićni stol u mom domu
Božićni stol u hotelu Esplanade Zagreb
Božićni stol u Dubravkinom putu
Božićni stol u Dubravkinom putu
5 godina modnog brenda Larie Marine Matić
Božićni stol Larie Marine Matić