Recept: Vafli
Moje kćeri baš vole vafle, možda i više od palačinki. Zato sam kupila aparat za pečenje vafli i sad ih često radim, pogotovo za doručak. » pročitaj više
Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri.
Moje kćeri baš vole vafle, možda i više od palačinki. Zato sam kupila aparat za pečenje vafli i sad ih često radim, pogotovo za doručak. » pročitaj više
PARMIGIANA: » pročitaj više
Ovaj receptić iz Zlatine kuhinje otkrila mi je moja prijateljica Helena čim je saznala da sam na keto dijeti.Savršeni. » pročitaj više
Volim sve torte sa sirom jer volim slatki sir. Čak sam i slani štrudl od sira nekad znala uvaljati u šečer... Ricotta, taljanski svježi kravlji sir je dosta laganiji od našeg svježeg kravljeg sira, ali kad ga dobro izmiksam - okus je isti, tako da slobodno ricottu zamjenite bilo kojim kravljim sirom. U originalu ova tortica od ricotte i s komadićima čokolade nije čisti keto, ali u zadnje vrijeme radim je u keto varijanti (bez šečera i ugljikohidrata), javorov sirup zamijenila sam stevijom ili eritritolom, a rižino brašno s bademovim ili kokosovim. » pročitaj više
Proljeće je vrijeme tikvica i laganh jela s tikvicama. Kao toplo predjelo ili glavno jelo, kao prilog, za ručak ili večeru, rižoto s tikvicama i sirom uvijek je "malo jelo" koje me veseli. Moje klinke odbijale su jesti tikvice, kao uostalom, gotovo sve povrće, ali tikvice s rižotom - nešto su posebno, one kažu: tu se tikvice toliko ne osjete, prefino je... » pročitaj više
Ovo tradicionalno slatko pecivo rezano u trakice i prženo u dubokom ulju te posuto štaub šećerom (šećerom u prahu) dolazi iz susjedne nam Italije. Kroštule su... » pročitaj više
Veljača - mjesec maškara, krafni, fritula i kroštula... Ja uvijek biram fritule i ovaj, za mene najbolji receptić za njih. Naprosto, tope se u ustima... » pročitaj više
Vrlo često pravim famoznu tjesteninu s tunom. Paše mi taj okus... I nema veze što je konzerva, jer konzervu - dvije tune uvijek imaš u kući. Dodajte malo začina, može luk, a i ne mora, može češnjak, a i ne mora, dodajte omiljenu tjesteninu i to je to! Izvrstan obrok za svega par minuta! » pročitaj više
Ova tatina pašteta od tune » pročitaj više
Ove godine za novogodišnju noć kao jedno od predjela pravit ću senzacionalnu salatu s kikirikijem, recept moje prijateljice Šibenke Jadranke Fržop. » pročitaj više
Francuska, ali i ruska salata su nezaobilazne na stolovima diljem lijepe naše tijekom novogodišnjih noći, bilo uz pečenje, bilo uz pršut, sir ili neke druge nareske. Skoro nema kućanstva koje ne pravi i ne voli Francusku ili rusku salatu. Ali, stvarno nije fora napraviti je sa zamrznutim povrćem iz vrećice. Ne traje ni puno duže pripremiti je od svježeg povrća. Samo malo više truda i strpljenja... » pročitaj više
Suzy Josipović: kao novogodišnje predjelo ove godine napravit ću ovaj koktel, tj. salatu s tiger kozicama i majonezom jer svi moji ukućani je obožavaju... » pročitaj više
Mamina sarma - najbolja sarma na svijetu!!! Uvijek je radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni... Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac... najukusnija i najfinija sarma... nikad nigdje nisam jela ukusniju sarmu. Čak ni moja nije takvog okusa i tako fina, jer ja sarmu spravljam samo s junetinom, a ona i od mekše svinjetine, al zato „prošvercam“ malo pancete – ne može sarma bez nje... Jednostavno – ne ide. Za sarmu je jako važno da se kuha na jako laganoj vatri dugo – barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je staviti. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. » pročitaj više
Prefini kolač s jabukama i grizom » pročitaj više
Božićni ručak je zaista velika svečanost. Iako ove godine bez većeg okupljanja obitelji, božićni ručak simbolizira mir, blagostanje, zajedništvo i ljubav. Iako će mnogi ove godine Božić provesti sami ili u jako uskom krugu obitelji, ne dajte da nam momentalna situacija s pandemijom pokvari naš unutarnji mir i radost Božića. Za vas sam izabrala 8 najčešćih jela koje Hrvati tradicionalno pripremaju za Božić. » pročitaj više
Uz razne deserte koje spravlja većina žena, ali i poneki muškarac, ne smijemo zaboraviti ni na kraljicu večeri: svečanu božićnu tortu. U nastavku donosim vam recepte za nekoliko meni najdražih. » pročitaj više
Ovaj receptić za ukusne božićne keksiće HUSARE, (Oči, gumbi, dugmad) je od moje sestre Lane, koja ih pravi već godinama svaki Božić. Nestanu u trenu... nekad su s orasima, nekad lješnjacima, a nekad s bademima, ali bilo koja varijanta je top. » pročitaj više
Dobra atmosfera božićnog ugođaja važna je bar koliko i dobra hrana. Znamo da jedemo očima, tako i vizualni efekt lijepo serviranog stola znači svakome. Treba samo biti kreativan i inspiriran. Treba imati temu, složiti boje, bilje i ukrase koji su nam dostupni. S vrlo malo sredstava i samo s malo vremena možemo postići šik dekor u kojem će uživati vaši najmiliji. Pogotovo ovu godinu, kada je pola svijeta u karanteni i kada su božićna okupljanja svedena na uski obiteljski krug. Zapitajte se, tko vam je u životu najvažniji? Obitelj. E, upravo za njih se valja potruditi i urediti najljepši božićni stol, da im pokažete koliko ih volite i koliko su vam bitni. Neka se iznenade. Neka su sretni. » pročitaj više
Osim sitnih kolačića/keksića, Božić i nije Božić bez nekih tradicionalnih kolača. Naravno, tradicionalni kolači razlikuju se zavisno od regija... » pročitaj više
Što pripremate za Badnjak? » pročitaj više