Recept: Guščja jetra (foie gras) sa slatkom glazurom od šerija

Recept: GUŠČJA (GUSJA) JETRA - franc. FOIE GRAS sa slatkom glazurom od šerija, FrancuskaNajpoznatija francuska delicija – foie gras. U svjetskim mjerilima velike se rasprave vode o eksploatiranju i načinu hranjenja guski i foie gras-u. Neke su zemlje čak zabranile njihov uvoz i eksploataciju guski na takav način. Ogradila bi se od rasprava bilo koje vrste jer one mogu trajati i trajati ako krenemo od jedne životinje do druge i od toga što sve ljudi jedu i koriste... Ovo nije mjesto za takve rasprave sada, samo vam želim prenijeti ovaj savršen receptić za foie gras... » pročitaj više

Recept: baklava s orasima, bademima, lješnjacima i pistacijima

Baklavu ili obožavaš ili ne voliš, mislim da nema sredine... Jedan od njih kojemu je upravo baklava omiljeni desert je moj prijatelj Sem. Kad sam razmišljala kakvu baklavu da napravim za njegov 50. rođendan, odlučila sam napraviti jednu originalnu novu baklavu kakvu još nikad nisam radila. Svaki red ima svoj okus, a sve zajedno je: BOMBA okusa! Bomba s kojom su svi bili oduševljeni!!! Kako su me mnogi tražili recept, odmah sam ga napisala i evo, poklanjam ga Vama: » pročitaj više

Neodoljiv rižoto s tikvicom, pistacijama i limunom

Recept: Rižoto s tikvicom, pistacijama i limunomZa 4-5 osobaVrijeme pripreme: 5 minutaVrijeme kuhanja: 30-ak minuta• 50 dag riže• 1 tikvica (guljačem narezana na tanke šnitice)• 1 vrećica oguljenog pistacija (nariban)• 1 dl bijelog suhog vina• jušni temeljac (ili voda i kocka za juhu)• malo čilija - prema želji• 1 češanj češnjaka (protisnut) - prema želji• peršin (sitno nasjeckan)• prstohvat kurkume• prstohvat muškatnog oraščića • komadić putra• 1 paketić naribanog parmezana• naribana korica 1 nešpricanog limuna• 3-5 žlica slatkog vrhnja - prema želji • maslinovo ulje i putar• sol• papar (crveni i crni)Zagrijte temeljac pa pomoću guljača ogulite tikvicu na tanke šnitice. Pistacio usitnite u blenderu. Protisnite češnjak i na malo maslinovog ulja i putra ga podinstajte, (prema želji dodajte čili) pa dodajte tikvice i dio usitnjenog pistacija pa kad voda od tikvica skoro ishlapi, na jednoj strani tave zastaklite rižu i pomiješajte. Zalijte vinom, a kad vino ishlapi postepeno zalijevajte vrućim temeljcem cijelo vrijeme miješajući. Posolite, popaprite te prema želji i ukusu dodajte sve ostale začine te miješajte zalijevajući temeljcem dok riža ne bude al dente (za pod zub). Pred kraj dodajte naribanu koricu nešpricanog limuna, a na kraju kako bi rižoto bio kremast, komadić putra, ribani parmezan i nekoliko žlica slatkog vrhnja pa sve dobro promiješajte, pustite nekoliko minuta da rižoto odstoji i servirajte, a vrh ukrasite matičnjakom, mentom ili nekim drugim listićima začina te ostatkom naribanih pistacija. » pročitaj više