Vaš novi detox smoothie za dobro jutro i dobar dan!

U blender stavite oguljenu bananu, celer, đumbir, sok 1 limuna, 1 mango, zasladite stevijom, agava sirupom ili smeđim šećerom. Prema želji dodajte bio spirlinu i bio klorelu. Izmiksajte sve i ukrasite smoothie svježim listićima mente. Popijte zeleni smoothie za zdravi doručak i ujedno se detoksirajte! » pročitaj više

Krpice sa zeljem, mišeki sa zeljem

Zagrebačko/zagorsko jelo koje je često radila moja baka Anđela, kasnije mama, a nedavno me opet strina Naca podsjetila na njega napravivši prefine mišeke sa zeljem. Mišeki, njoki ili krpice (flekice) ili bilo koja druga tjestenina izvrsno paše sa svježim zeljem, a ja se "davim" u njoj... Obožavam, nadam se i vi! » pročitaj više

Protiv gripe: pjenica od češnjaka - alioli

Ovaj tradicionalni Španjolski umak od češnjaka ide dobro s piletinom, krumpirom, paellom i škampima. Obožavam ga... ali miris ni drugi dan ne nestaje! Ako podnosite okus i jačinu češnjaka, ovo je prirodni antibiotik od kojeg bježe sve bakterije, virusi, prehlade i gripe. » pročitaj više

Tabouleh

Tabouleh (Libanonska salata) je osvježavajuća i zdrava salata od pšenice i povrća, a servira se kao predjelo ili klasična salata. Može se jesti cijele godine jer su sve namirnice dostupne tijekom svih mjeseci. Neko pšenicu namače u hladnoj vodi, netko je samo ispere i ocjedi, a ovako  namočenu u limunovom soku i maslinovom ulju upit će sve okuse i biti još ukusnija. » pročitaj više

Jednostavne čokoladne kocke s keksima

Netko ih još zove i Čokoladne kocke s rižom ili Riža kolač jer podsjećaju na čokoladu s rižom, iako su drobljeni keksi, a meni je recept otkrila moja prijateljica Valentina Golub koja je napravila čokoladne kocke s izdrobljenim keksima za promociju moje kuharice Mama zna. Moje curke su oduševljene s kolačem - sve ono što one vole - keksi i čokolada, nema greške! » pročitaj više

Pečeni harmonika krumpir sa sirom i špekom

Krumpiri na 101 način... Moje klinke bi sad rekle: Krumpir? Može! A kad kažu da najviše vole pomfrit, ja kažem može li rađe fini krumpir iz pećnice ili krumpir salata sa rukolom, matovilcem ili potočnicom ili lukom ili... Stalno nešto izmišljam pokušavajući izbjeći prženje u nezdravom ulju. Ovaj ludi harmonika krumpir sam vidjela u nekim novinama ili na nekom portalu... Nije čips, ali su tanke šnitice krumpira... može sa špekom, može sa sirom, s gljivama, šunkom... » pročitaj više

Tradicionalno zimsko jelo: sarma

Ovo je provjereni, mamin recept za sarmu - meni najbolji! Mama je uvijek radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni. Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac, danas iste takve sarmice radim ja, dio dajem Sari, dio tati, dio zamrznem, a jedan dio mogu i nekoliko puta podgrijati (mora dobro provriti) i uvijek je jednako dobra i ukusna! Radim je samo s junetinom, a mama je miješala junetinu s mekanom svinjetinom, al' zato obavezno dodam malo pancete. Ona joj daje taj fini šmek... » pročitaj više

Kozji sir s bresaolom i crnim paprom

Obožavam bresaolu, pogotovo na pizzi s rukolom. Talijani je jedu na najednostavniji mogući način, kao predjelo, tanko narezanu s malo maslinova ulja i limunovog soka ili acceta balsamica, na rukoli, začinjenu grubim crnim paprom i posutu šniticama parmezana. Uglavnom uvijek imam nekoliko pakovanja bresaole u hladnjaku, jer kad gosti iznenada banu, sigurna sam da imam „spontano” predjelo za par minuta. » pročitaj više

Napravite mirisno i ukusno kuhano vino!

Zimi mnogi štandovi, kafići i restorani nude kuhano vino. Ono što se nudi je 1:10 u korist onog neukusnog, kiselog i nepitkog. Prokuhano ono najgore i najjeftinije vino, tzv. glavoboljček, s eventualnim serviranim šećerom pokraj. I to je to. Katastrofa! Dobro, ne mora se kuhati baš najskuplje kvalitetno vino, neka selekcija, odležano i dobra godina..., ali opet, ni ono jeftino za 20 kuna koje većina nudi, mnogi ne znaju napraviti... Pa potrebno je samo malo dobre volje, začina i čarolija je tu... » pročitaj više

Jabuke u šlafroku

Ovaj starinski desert Jabuke u šlafroku miriše na moje djetinjstvo na Borongaju i na moju baku Anđelu koja mi ga je često radila... Poslije ga je radila mama, danas ja svojim klincima... » pročitaj više

Torta od bijele belgijske čokolade iz Magnolia slastica

 Predivna slastičarnica koja je osvojila naša srca, ali i nepca fantastičnim slasticama kojih se ne možemo zasititi, s našim dragim čitateljima odlučila je podijeliti recept za tortu od bijele belgijske čokolade. Svakako isprobajte ovaj recept, ali i obavezno posjetite Magnolia slastice na adresi Trakošćanska 17 na Trešnjevci. Dobar tek! » pročitaj više

Tjestenina sa svježim vrganjima

Vrijeme je vrganja. To šumsko blago nije baš jeftino, iako su ih pune naše hrvatske šume. Treba obuči visoke gumene čizme i krenuti u šumu po kestene i vrganje i to poslije kiše. Mladi vrganji su ukusnji od onih starih... » pročitaj više

Jednostavno predjelo: grisini obloženi pršutom

Ako ste snalažljiva domaćica, uvijek u hladnjaku morate imati paket pršuta, komad sira i masline, a u špajzi grisine ili krekere i nitko vas ne može iznenaditi... Imate savršeno predjelo u 2 minute... Često me prijatelji zovu „Sport Billy“...  Nedavno smo imali jednu proslavu i vodili smo prijatelje u restoran. Zbog ugodnog druženja, ali i zbog nekoliko muških koji nisu „dovoljno“ jeli, pala je ideja da bi se svi mogli preseliti kod nas... i tako je nas dvadesetero došlo kod nas kući i „Sport Billy“ torbica je proradila – od predjela do deserta... i uspjelo je... treba samo biti malo snalažljiv... Grisini obloženi pršutom - idealni. Samo nemojte ih prirediti puno ranije jer će vlaga iz pršuta omekšati grisine i neće biti tako ukusni. Zamotajte ih neposredno prije dolaska gostiju ili kad već dođu. To je samo par minuta... » pročitaj više

Najbolje kremšnite na svijetu

Ovo ljeto sam upoznala jednu vrlo dragu i zanimljivu osobu, izvrsnu domaćicu i kuharicu koja radi slastice za "prste polizati" gospođu Senu Tahiri, svekrvu poznate glumice Ane Begić... Od svih kolača koje je priredila izabrala sam ovu ultimativnu kremšnitu u koju se kunu svi koji su je probali... Ako imate recept za bilo kakvu kremšnitu, stavite je postrani ili bacite... Slobodno. Ovo je daleko najbolji recept, provjereno. » pročitaj više

Quiche (pita) s mljevenim mesom i mozzarellom

Obožavam francuski quiche na 101 način... Pogotovo sa svježim lisnatim tijestom koje ne treba odmrzavati i razvlačiti, nego se samo položi u kalup i dok se grije pećnica imate vremena napraviti filu (punjenje). Prazno lisnato stavljeno u kalup možete peči u pećnici 10-ak minuta, ali i ne morate, zavisno jel imate vremena ili ne. Ovaj put ja sam ga pekla, jer kad ga nekoliko minuta ne pečete prvo praznog, donji dio zna ostati malo gnjecav (jer ga punjenje navlaži) pa ga ne ispeče uvijek dobro. Zato provjerite donju koru da se lijepo reže i vadi. Ovaj quiche je jedan od mojih najdražih, s mljevenom puretinom, šunkom, sirom i komadićima mozzarelle koja se razvlači... Mrak! » pročitaj više

Sashimi od tune, lososa ili sabljarke

Često u menijima nailazim da sirovu ribu nazivaju karpačom (carpaccio), što je krivo, jer se carpaccio odnosi samo na sirovo meso. Jelo od sirove ribe naziva se sashimi. Radi se isključivo od svježe sirove ribe, jer je njihova svježina i kvaliteta ribe od presudne važnosti za sam okus jela. Riba mora biti vlažna, sjajne kože i čvrstog mesa. Miris ribe mora imati miris mora, a ne nikako opor i sumnjiv miris. Pitajte prodavača ribe koji je dio ribe najbolji i najmekaniji za sashimi.  Itadakemasu! (na japanski: Dobar tek!) » pročitaj više

Grilane smokve s mascarponeom

Kad mi je moja prijateljica Davorka Krnić-Trick pitala jel znam neki zgodan receptić za smokve i mascarpone, prvo sam pomislila na smokve sa sirom (klasično), kao što radim s ricotom, briem, svježim kozjim sirom..., onda na verziju voćnog tiramisua u zdjelicama, a onda sam se sjetila ovog sjajnog recepta s interneta s grilanim smokvama (ili pečenim). Smokve se malo karameliziraju, pojačavajući njihovu prirodnu slatkoću i punoću okusa, mrak su! » pročitaj više

Jednostavan ljetni quiche (pita) s blitvom i mozzarellom

Obožavam blitvu na sve načine..., a najviše je volim jesti ljeti u morskom okruženju... Moj suprug kada vidi blitvu, špinat ili neku zelenjavu u hladnjaku, dobi "ospice", u najmanju ruku... Povrće ga baš previše i ne zanima... Ali kad je quiche gotov (ili bilo što drugo...), pojede - najviše! I kaže: izvrstan je... Ali onaj sa šunkom i sirom bio bi bolji... Hahah... Zato ga moji klinci i ja obožavamo... » pročitaj više

Tjestenina s hobotnicom

Suzy Josipović Redžepagić: i Talijani i Grci hobotnicu pripremaju na 1001 način, vrlo često s tjesteninom, dinstanu u crnom vinu... Na jugu Italije pasta se ubacuje nekuhana u umak i tako kuhana zajedno s umakom daje poseban neponovljiv okus... » pročitaj više

Špageti s vongolama

Suzy Josipović Redžepagić: Špageti s vongolama - jedno od mojih nadražih ljetnih jela s okusom mora. Jednostavno, za samo 20-ak min gotovo, miriše na još » pročitaj više

Tjestenina all'a matriciana na crveno

BUCATINI ALL'A MATRICIANA (panceta, na crveno) Italija, Rim, Lacio Bucatini su debele špagete s rupom (tal.buco) u sredini, a specifične su za cijelu zapadno središnju Italiju, regiju Lacio. Ova verzija je „na crveno“, malo jačeg okusa, ali ako želite, možete je napraviti i bez luka i češnjaka. » pročitaj više

Rižoto s artičokama

Artičoka, mediteranska povrtnica, jako ljekovita. U Dalmaciji je redovno pripremaju, najčešće s bobom i bižima (graškom) i janjetinom. Iako ih već krajem svibnja nema, jučer sam ih kupila na placu. Za rižoto najviše volim kupiti bebi artičoke jer su mekše i unutarnji listići se mogu jesti, dok se kod starijih artičoka uglavnom samo cuclaju listići, a drvenasti dio se ižvaće i baci... » pročitaj više

Savici od pršuta, sira i domaćeg džema od smokava

Savici od pršuta, sira i domaćeg džema od smokava - idealno predjelo! Ako Vam fali bilo koji sastojak, nije bitno - glavno je da imate pršut i svježi sir jer camembert možete zamijeniti drugim sirom poput brie-a ili nekog drugog mekanog masnog sira, džem od smokava nekim drugim džemom npr. od dunja ili naranče, a možete izostaviti i hren i peršin... » pročitaj više

Odjevene hrenovke

Tako jednostavno i brzo, a ukusno. Idealno za doručak! Moji klinci su ludi za hrenovkama na 101 način i nema šanse da ih uvjerim kako hrenovke baš i nisu zdrave... Inače, Hannan više voli pečene, Tara više kuhane tako da se ni tu ne mogu složiti. Zato su hrenovke u lisnatom tijestu idealne za obje, a i drugi ih obožavaju. U trenu nestanu s pladnja! » pročitaj više

Što morate znati o povrću i njegovoj pripremi

Ne moramo svi biti vegetarijanci i vegani da bismo jeli povrće. Kao bebe prvo što smo poslije mlijeka jeli, bilo je upravo – povrće! Osim što je jako zdravo, naravno pritom mislim na ono domaće uzgojeno, bez GMO-a, ono sezonsko i svježe ubrano, bez dodatnih pesticida, antibiotika, hormona i umjetnih gnojiva, povrće je jako fino i ne mora uvijek biti samo prilog uz ribu ili meso. Sadrži velike količine vode, stoga mu je kalorična vrijednost vrlo mala, puno je vitamina, celuloze, minerala i antioksidanata, a ujedno i niskog sadržaja masnoće pa zbog toga, predstavlja sam vrh idealnog i zdravog načina prehrane. Povrće je jako raznoliko, a podijeljeno je u skupine lisnatog, korjenastog, lukovičastog, cvjetnog i plodnog povrća. » pročitaj više

Kunić na divlje

Zeca narežite na sitne komade, zalijte s octom i izmiješajte pa neka odstoji 10 minuta. Na ulju podinstajte luk, dodajte špek pa za 2-3 minute komade zeca i promiješajte. Zalijte s vinom, a kad vino ishlapi dodajte mrkvu, celer, papriku, sol, papar, borovnicu, klek, paradajz, ružmarin, nadolijte toplu vodu da sve prekrije i polako dinstajte oko 1 – 1,5 sati. Pred kraj dodajte protisnuti češnjak i senf te promiješajte. Nakon 10-ak minuta zagasite vatru i dodajte sitno nasjeckani peršin.  Servirajte uz lovačke knedle od kruha i džem od brusnica. » pročitaj više

Brze štangice od sira

Brze štangice od sira su zaista brze, jednostavne i idealne kao grickalice, kad vam banu iznenadni gosti, za klince, uz TV i društvene igre... Dovoljno je u hladnjaku imati 1 svježe lisnato tijesto (po meni uvijek bolja opcija nego smrznuto - jer treba vremena da se odledi pa dok ga razvaljate... Ova svježa lisnata su idealna - svašta se od njih da izmisliti od slanog i slatkog quicha, raznih štrudla, pita, pogačica, kora... » pročitaj više

Najbolji carski drobljenac!

Radila ga je moja baka pa moja mama, radim ga i ja, a vjerojatno će ga raditi i moje tri kćeri. Za palačinkama luduju, a ja im kažem da je ovo palačinka koju je car Josip Franjo 1 obožavao... Savršeno paše uz džem od voća, uz voćni umak, vruće višnje, vanilin šećer, listiće badema... » pročitaj više

Juha od poriluka

Suzy Josipović Redžepagić: napravite zanimljivu kremastu juhu od poriluka i krumpira - brza priprema (35 minuta), jeftina, uzbudljivog i prefinog okusa! » pročitaj više

Tjestenina puttanesca

Suzy Josipović Redžepagić: tjestenina puttanesca (inćuni, masline, kapari) ima mnogo zabavnih priča vezanih uz umak puttanesca, a najpopularnija je svakako da su ga spremale... » pročitaj više

Gratinirane šparoge

Suzy Josipović Redžepagić: šparoge i uzgajane i divlje možete i gratinirati (zapeči u pećnici), isto kao i artičoke i mnogo drugo povrće. Evo recept... » pročitaj više

Tjestenina s divljim šparogama

Suzy Josipović Redžepagić: Tjestenina s mladim divljim šparogama - savršenstvo bez mane... U Istri nude njihovu najpoznatiju tjesteninu fuže sa šparogama, pršutom i tartufima, ali može bilo koja tjestenina sa šparogama. » pročitaj više

Pržena mozzarella

Suzy Josipović: prženu mozzarellu, ovo prefino malo jelo (predjelo) često radim klincima za večeru jer ga obožavaju... Iako pržiti možete razne sireve... » pročitaj više

Jednostavno: varivo od mladog graška

Počinje sezona mladog graška. Kad kupujete grašak u mahuni, gledajte da je ona čvrsta, svjetlo zelene boje, da nije smežurana i žuta. U hladnjaku grašak može stajati u zatvorenoj plastici s malo zraka dan, dva i najbolje ga je upotrijebiti unutar ta dva dana kada je još svježi. Ovo varivo možete napraviti i od zamrznutog graška, ali i od onog u konzervi. » pročitaj više

Osnovno tijesto za pogače

Osnovno tijesto za pogače  Suzy Josipović Redžepagić: mnoge žene se boje pravljenja tijesta i kora... Tijesto je igra i ne treba ga se bojati. Za bilo koju pogaču, punjenu ili ne... » pročitaj više

Tjestenina arrabbiata

Suzy Josipović Redžepagić: Jedan od najpoznatijih talijanskih umaka - sugo all'arrabbiata (ljutkasti umak od paradajza)služi se uz tjesteninu, najčešće... » pročitaj više

5 Uskrsnih predjela pripremite za samo 10 minuta

Klasičan Uskrsni doručak u Zagrebu, a i šire, podrazumijeva šunkicu, jaja, domaći sir i vrhnje, francusku salatu, mladi luk, hren i rotkvice. Jednostavno i uvijek fino. Ako dodate umak od hrena umijesto samo hrena, ako napravite ukusan quiche lorraine (pitu sa šunkom i sirom) i ukrasite jajima ili za klince napravite male pizzete sa šunkom i sirom ili im napravite male slatke odjevene hrenovke, bit će presretni! » pročitaj više

Moja uskrsna pinca

Suzy Josipović Redžepagić: Napravite Uskrsnu pincu! Jednostavno je, jedino se prava tijesto mora dugo dizajti... I još je važno da su jaja domaća jer... » pročitaj više

Domaće proljetne roladice

Suzy Josipović Redžepagić: Ne poznajem nikoga tko ne voli ovo poznato azijsko predjelo - spring rolls (proljetne rolade), al znam da moj suprug uvijek kad jedemo u azijskim restoranima naruči barem 2 porcije... da mu nije neugodno, naručio bi on i više... kod kuće je opušten... » pročitaj više

Moj mramorni kolač

Suzy Josipović Redžepagić: napravite ovaj jednostavni kultni bečki mramorni kolač koji je gotov za samo sat vremena, a svi ga obožavaju, pogotovo uz... » pročitaj više

Svježi bakalar s bobom

Suzy Josipović R.: Obožavam kuhati sa svojom najboljom prijateljicom Vesnom. To nas oba dvije jako veseli. Ona super kuha, a ovaj bakalar s bobom je njezin specijalitet. » pročitaj više

Varivo od raštike

Suzy Josipović Redžepagić: Volite li raštiku? Biljku koju uzgajaju u našem priobalnom području, na otocima i u Hercegovini logički najbolje pripremaju.. » pročitaj više

Zagorska juha

Suzy Josipović Redžepagić: evo jedne fine zagorske juhice na način moje mame... Mama je stavljala uglavnom šampinjone, ali ako imate vrganje, juha će... » pročitaj više

Francuska juha od luka

Suzy Josipović Redžepagić: moja Sarah se kune da je moja juha od luka neusporedivo bolja od bilo koje koju je probala u Parizu. Ako je to istina, spremite ovaj recept... » pročitaj više

Volite li štrukle?

Prije par dana na sajmu prehrane primjetila sam gužvu na jednom štandu... bračni par je radio domaće zagorske štrukle - interes ogroman... Inspirirali su me da podijelim s vama nekoliko recepata... » pročitaj više

Što napraviti sa starim kruhom? Prženice!

Ne volim bacati kruh. Nikako! Uvijek izmišljam nešto novo, samo da ga ne bacim, tako često napravim prezle, croutonse, kolač ili gibanicu od starog kruha pa i prženice. Uvijek se pojedu, bile tople ili hladne... Brzo, jednostavno, a klinci obožavaju..., zašto ne? » pročitaj više

Francuski specijalitet: Chateaubriand

Chateaubriand je najsočniji, srednji dio goveđeg file-a, tzv. „srce“ bifteka, klasik francuske kuhinje. Navodno ga je izmislio chef Montmirel za Napoleonovog diplomatu i poznatog francuskog pisca - Francoisa Renea de Chateaubrianda, koji je volio kraljevska jela! » pročitaj više

Lovački gulaš od divljači

Divljač s knedlama od kruha i đemom od brusnica  je definitivno jedno od mojih najdražih jela... Mmmmm... Obožavam! Pa ne moraju samo lovci voljeti i jesti gulaš od divljači. Svatko tko priprema divljač ima neki svoj tajni sastojak - netko umjesto vina zalijeva s konjakom, dodaje 2 - 3 žlice pekmeza od brusnica, malo krumpira za gustoću, feferone, sušene vrganje, lovačku juhu ili krem juhu od gljiva ili goveđu kocku juhe. Gulaš se dugo kuha... nakon nekog vremena probajte okus, dodajte što mislite da fali... Nakon nekog vremena ponovo probajte... Poseban gušt je kuhati gulaš i malo po malo ga probati, pogotovo kad ga kuhate u kotliču vani uz dobro društvo, smjeh, priču i vino ili pivo. Dobar tek! » pročitaj više

Pire krumpir

Suzy Josipović Redžepagić: Kao i svako jelo i pire krumpir treba znati napraviti... Nekoliko osnovnih stvari - da ne bude grudasti, da bude kremasti i... » pročitaj više

Napravite američku jambalayu

Jambalaya je poznata i kao američka country pjesma i kao jelo koje potječe iz Louisiane, točnije iz New Orleansa. Sastoji se od 3 osnovne namirnice: mesa, povrća i riže. Slična je španjolskoj paelji, samo bez šafrana. Kaže se da je jambalayu izmislila „sirotinja“, jer je vrlo pristupačna i nije zahtjevnana. Pripremaš je „od svega što imaš u kući“ (bilo kojih vrsta mesa, bilo kojih vrsta povrća i riže) i uvijek je ukusno i fino jelo. » pročitaj više

Pečena svinjska rebra

Pećnica je čudo. Obožavam pećnicu. Savršenstvo bez mane i ženin najbolji prijatelj u kuhinji, definitivno. Samo treba znati par osnova pečenja u pećnici i to je to. Marinirana svinjska rebra možete zapeči u pećnici s povrćem ili bez, kako hoćete. » pročitaj više

Janjeća kalja

Moram priznati, u mojoj kući Janjeću kalju volim najviše ja, drugi puno manje, jer ne vole baš previše zelje, ja ga obožavam... I moja mama je obožavala Janjeću kalju... Ovo je njezin recept: » pročitaj više

Mamine najbolje krafne na svijetu

Suzy Josipović Redžepagić: imam toliko recepata za krafne koje sam isprobala, ovo je najbolji recept za austrijske krafne koje je pravila i moja mama... Može sa umakom, a može i bez... ja radim skoro uvijek bez jer moji vole s raznim okusima... Hannan i Tara umaču Nutellu, Naco domaći pekmez, a ja prazne... » pročitaj više

Čušpajz od poriluka

Suzy Josipović Redžepagić: Cuspajz, čušpajz ili varivo od poriluka, nije bitno kako ga tko zove, bitno je da je toplo, ukusno i zasitno. Za samo 45 minuta... » pročitaj više

Piletina u tortiljama

Suzy Josipović Redžepagić: moji klinci luduju za piletinom u tortiljama. Vole i piletinu i tortilje, a fora im je kad je sami pune i stavljaju u nju ono što najviše vole i u omjeru koji vole... » pročitaj više

Savršen prilog: restani krumpir

Mnogo je načina pripreme krumpira, namirnice "za siromašne" koja je othranila generacije i generacije... Iako je jako zasitan, ustvari krumpir je dijetalna namirnica jer sadrži jako malo kalorija (1 srednji krumpir ima samo 100 kalorija) i skoro uopće ne sadrži masti (99,9%). Deblja se od raznih načina pripreme krumpira (prženje, pečenje) uz mnogo nezdravih masnoća (ulja, vrhnja, putra, margarina...) te krivog kombiniranja namirnica... » pročitaj više

Pečene mesne kuglice

Suzy Josipović Redžepagić: Tko ne voli ove slatke male pečene kuglice? Moji klinci luduju za njima, pogotovo uz obavezni pire krumpir. Jednostavan recept... » pročitaj više

Kako napraviti savršen špinat?

Suzy Josipović RedžepagiĆ: Najfiniji kremasti špinat na svijetu, savršen prilog uz jaje na oko, pohani kruh i pire krumpir. Jednostavno i brzo, a zdravo i prefino! A onaj sirovi, baby na salatu... » pročitaj više

Zvonina torta

Moja prijateljica Ada kaže Zvonina torta, netko kaže Bobanova... uglavnom, božanstvea torta iz restorana Boban je jedna jednostavna čokoladna torta s džemom od borovnica koju sam napravila za Hanin rođendan, a svi su se oduševili. Evo, receptić djelim s vama: » pročitaj više

Pileći paprikaš

Suzy Josipović Redžepagić: Pileći paprikaš na način moje mame je blag i lagan, bez zaprške, bez vrhnja i bez feferona, tako da ga i mala djeca mogu jesti. » pročitaj više

Varivo od kelja

Suzy Josipović Redžepagić: Ne možete stalno jesti suhu hranu, organizam nam traži nešto toplo sa žlicom da nas okrepi, nahrani i ... » pročitaj više

Torta Reforma

Torta Reforma je moja, a i familijarno najdraža slastica. Prva u top 10. Tko god proba, bez iznimaka, oduševi se! To je klasik, prava čvrsta postojana torta, a topi se u ustima... jakog i intenzivnog punog okusa čokolade - prava kalorijska bomba! Kad sam je prvi put probala, ali ne u Bosni, nego u Pragu, rekla sam Sarajlijama Jovi i Goranu, vlasnicima najboljeg praškog restorana "Kogo" – moram dobit taj recept! Otišla sam u kuhinju i šarmirala kuharicu - Bosanku, naravno! » pročitaj više

Zagrebačka pljeskavica

Doslovno začinjena smjesa za Zagrebačku pljeskavicu treba samo malu glavicu luka i to je to. Sve ostalo su razne izvedenice pljeskavica, može se dodavati i feferon, ljuta crvena paprika, češnjak, razni začini i sl. Ono što je najvažnije za ispeći dobru pljeskavicu je da se pljeskavica stavi na vrelu tavu ili grill tavu i da se ne propikuje vilicom i ne okreće često.  » pročitaj više

Kako napraviti pašta fažol za samo 30 minuta?

Ovo je definitivno idealan recept za brzinski grah s tjesteninom tj. pašta fažol. Često napravim „brzinsku“ varijantu variva s grahom iz konzerve, naravno, bez zaprške (izmiksam šaku skuhanog graha i dodam u varivo). Vrlo je ukusan, svi ga hvale...   » pročitaj više

Špek fileki ili tripice

U ove snježne dane najbolje paše nešto toplo sa žlicom. Špek fileki ili tripice se obično vole jako ili se ne mogu smisliti. Još nikoga nisam čula da je rekao da ih voli tako - tako. No, za one koji ih vole ovo receptić moje prijateljice Rine Domijan, Crikveničanke sa stalnim boravkom u Zagrebu koja ih obožava i supere priprema. » pročitaj više

Roast beef (pečena govedina)

Pečenu govedinu i mi poput ostatka svijeta zovemo roast beef (roz bif). Naravno, svako meso ima svoje zakonitosti pripreme i pečenja. Što se tiče pečenja govedine, važno je da je prepečete i ne pikate vilicom, jer svi sokovi moraju ostati u njemu. Pečena govedina mora biti zapečena izvana, a iznutra lijepe roze boje, iako i tu ima različitih recepata i kuhara koji vole da roast beef nije roze boje iznutra. Kako bilo, svakako kad je meso pečeno lagano ga zamotajte folijom i ostavite da se "odmori" barem dvadesetak minuta, a može i dulje, jer kako se vlakna u mesu za vrijeme pečenja zategnu, tako mesu nakon pečenja treba vremena da se vlakna i odmore, opuste, a sokovi osobode da bi meso bilo sočnije i mekano. Iako roast beef (koji se najčešće jede uz jokširski puding) smatraju najpoznatijim nacionalnim jelom Velike Britanije i u Irskoj, Australiji, Kanadi  i još nekim zemljama, pečena govedina se vrlo često jede i to tradicionalno nedjeljom navečer. Roast beef je također najviše poznat upravo po sjajnim sendvičima jer sendvič s hladnim roast beefom je ultimativna gastro delicija. Kod nas u Zagrebu dobar rost beef sendvič možete uvijek pojesti u restorančiću Lari&Penati u Petrinskoj. » pročitaj više

Pečene krvavice s krumpirom i zeljem

Staro zimsko zagorsko jelo Pečene krvavice s krumpirom i zeljem podsjeća me na moje djetinjstvo, na moju baku i mamu... Uvijek sam ih voljela jesti, čak i kad sam bila mala, a volim ih i danas, pogotovo u ovakve hladne zimske dane... » pročitaj više

Sočni faširani šnicli od purećeg mesa i tikvice

Zadnjih par godina kupujem mljeveno pureće meso i mnoga jela koja sam prije radila s mljevenom junetinom radim s mljevenom puretinom. Mislila sam da je pureće meso suho i da ipak neće biti tako fino i ukusno kao s junetinom, ali definitivno sam se prevarila... Puretina je tako lagana, sočna, ukusna. Prefina! Priznajem danas sve češće radim s puretinom - jedino još nisam burek radila s mljevenim purećim mesom, ali i to ću probati... Ove famozne faširane šnicle radim s tikvicama jer mi je to otkriće! Ni dan danas moji klinci ne znaju da jedu tikvice u „faširancima“, samo viču: hm..super je mama, kako su fini i mekani... stvarno su savršeni... Probajte! » pročitaj više

Mesni gulaš

Iako u originalu mađarski gulaš, postao je samo Mesni gulaš, ali gulaš koji je gotovo nemoguće zamisliti bez kvalitetnog crnog vina i suhih šljiva koje daju neku čarobnu posebnost ovom jelu. Slatkoću, punoću i određenu aromatičnost, poseban okus! Originalni gulaš radi se od govedine, ali ja ga često znam napraviti od teletine ili junetine jer se kraće priprema, a moji obožavaju mekano meso. Što mekanije i sočnije, to bolje. Također na isti način možete pripremiti i divljač i dobit ćete sjajni lovački gulaš. » pročitaj više

Mamin recept za sarmu

Mamina sarma - najbolja sarma na svijetu!!! Uvijek je radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni... Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac... najukusnija i najfinija sarma... nikad nigdje nisam jela ukusniju sarmu. Čak ni moja nije takvog okusa i tako fina, jer ja sarmu spravljam samo s junetinom, a ona i od mekše svinjetine, al zato „prošvercam“ malo pancete – ne može sarma bez nje... Jednostavno – ne ide. Za sarmu je jako važno da se kuha na jako laganoj vatri dugo – barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je staviti. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. » pročitaj više

Kultni fiš paprikaš

Dedu Matu iz Vinkovaca pamtim po „pričama“ koje je tako savršeno izmišljao i uvijek pričao nama dječici..., ali i po fiš paprikašu koji je znao raditi u velikom kotliću iznad logorske vatre na zajedničkim piknicima vikendom... Naravno, bio je i strastveni ribič.. Sjećam se da sam kao mala išla s njim na pecanje i mjerila ribe... Tata je naslijedio dedin recept, ali kako više dede nema, niko ne peca, pa se ni fiš ne pravi više često... » pročitaj više

Zeleni rižoto s porilukom

Suzy Josipović Redžepagić: Ovaj interesantan zeleni rižoto od poriluka svi obožavaju, a za samo 25 minuta imate jako ukusan obrok. Moje klinke su ga prozvale zeleni rižoto, ni ne znajući od čega je... » pročitaj više

Piletina s ananasom

Suzy Josipović Redžepagić: Piletina s ananasom će vas zasigurno oduševiti, pogotovo vaše klince... Moji luduju za čarobnim pilećim komadićima i općenito vole kinesku hranu i kombinaciju slatkog i slanog - kao i glazirane pileće batake u đumbiru, medu i naranči... » pročitaj više

Canelloni s mesom

Canellonni su tjestenina u obliku velikih cijevi. Kao i lazanje, pune se raznim filama: od mljevenog (faširanog) mesa, ribe, povrća i sira, zapeku se u pećnici i obilato posipaju sirom. Canelloni (kaneloni) s mljevenim mesom su omiljeno jelo u mojoj kući baš kao i lazanje i bolonjez. Sve što je s mljevenim mesom mojima je interesantno... Samo, moram priznati da zadnjih nekoliko godina češće kupujem mljeveno pureće meso, a ne juneće i isto mi je jako fino i ništa manje ukusno. Za 4 - 5 osoba » pročitaj više

Temperament je dobar za zdravlje

Rezultati novog istraživanja su pokazali da temperamentnije osobe žive skoro dvije godine duže nego osobe mirnije naravi. Znanstvenici su otkrili da su eksplozivnost i izražavanje i ispoljavanje negativnih emocija ključ za dugotrajno dobro zdravlje.  » pročitaj više

Gravče na tavče

Suzy Josipović Redžepagić: Iako je ovo originalni makedonski recept, gravče na tavče često radim jer ga svi moji ukućani obožavaju... » pročitaj više

Tradicionalni božićni ručak: purica s mlincima

Iako sam već bila pisala o pečenoj purici kao tradicionalnom jelu koji Amerikanci spremaju za Dan zahvalnosti, Hrvati je najčešće spremaju upravo za Božić. Purica, patka, guska ili pile svejedno, s mlincima ili s krumpirima i povrćem... Bitno je da je ne pikate, nego okrećete hvataljkama - jedanput ili nekoliko puta, samo nemojte dugo držati pećnicu otvorenu, nego otvorite pećnicu, izvadite puricu, zatvorite pećnicu,  podlijte puricu i eventualno je okrenite pa je vratite u pećnicu.  Zalijevate s vlastitim sokom, vodom ili temeljcem da bude sočna i mekana. » pročitaj više

Moj tradicionalan menu za Badnjak i Božić

Tradicija je tradicija, ali iipak volim mali odmak od uobičajenog, volim uvijek iznenaditi s nečim novim i finim jer tako sama sebe inspiriram. Doza kreativnosti uvijek mora postojati. To nas izdvaja od drugih, to je samo naše, to je odraz nas samih. Badnjak riblji menu, Božić mesni menu... » pročitaj više

Oslić alla bakalar

Bakalar je skup, preskup..., ako ga nećete uspjeti kupiti, ne brinite, oslić alla bakalar je savršena zamjena - rekla bi idealna! Zamrnuti oslić, već očišeni, puno jeftiniji od bakalara... » pročitaj više

Bakini božićni keksi

Nema Božića bez bakinih keksića. Jednostavni i fini, još ako su s domaćim pekmezom... Uključite i djecu u izradu keksića i uživajte zajedno! U zatvorenoj limenoj kutiji mogu stajati i do mjesec dana! » pročitaj više

Rižoto s lignjama

Zima, zima i to kakva, minus, a petak... Što skuhati? Liganja ima uvijek, makar i smrznutih... Za samo 35 minuta napravite savršen rižoto od liganja! » pročitaj više

Mamino pile na starinski način

Sjećam se ovog jela, jer ga je mama često pripremala... Iako je radila svaki dan, svakodnevno je kuhala prije ili poslije posla i svaki nas je dan mamila mirisima iz kuhinje... Uvijek je radila izvrsne saftove, a svi smo voljeli „točati“ u njih kruh... » pročitaj više

Bakin sekeli gulaš

Sekeli gulaš - kakvo savršeno staro zagrebačko jelo. Za to je moja baka zaista bila bila ekspert. Danas se, nažalost rijetko jedu takva jela, sve rijeđe i rijeđe... » pročitaj više

Krem juha od krumpira

Nemate nikakvo meso u kući, a svi bi juhicu? Krumpir je namirnica koju svako kućanstvo uvijek ima u smočnici ili bi bar trebalo da ima, tako da uvijek možete napraviti ovu savršenu krem juhu od krumpira. » pročitaj više

Kineski rižoto

Zovemo ga kineski rižoto jer se priprema od kineskog povrća (kod nas ga ima za kupiti kao smrznuto kinesko povrće koje je već narezano na uske trakice... » pročitaj više

Pierre Hermé kolači prava su senzacija

 Nedavno je u Parizu predstavljen lookbook nove kolekcije Pierre Herme kolača za jesen zimu. Velemajstori iz svjetski poznate slastičarnice pripremili su nam pravu eksploziju boja i okusa, a kad su u pitanju slavni makaroni, Pierre Herme slastičari uvijek su prije svih. Rijetko koji posjetioc grada ljubavi ne posjeti jednu od devet Pierre Hermes slastičarni koje su postale prava turistička atrakcija. Cijena ovih luksuznih poslastica kreće se od 7 do čak 200 eura, a ostavljamo vas da uživate u slikama koje i u ovom slučaju govore tisuću puta više nego riječi.  » pročitaj više

Pašteta od gorgonzole i oraha

Moj omiljeni namaz. Inače obožavam pljesnive i sireve intenzivnog okusa, pogotovo gorgonzolu. U kombinaciji sa orasima je božanstvena. Jedna od prednosti ove paštete je da je gotova za tili čas. » pročitaj više

Bakine krpice s krumpirom - granadir marš

Granadir ili grenadir marš, kako još zovu krpice sa krumpirom, je staro zagrebačko jelo, brzo se priprema, zasitno je i jeftino, a vrlo, vrlo ukusno. Podsjeća me na moju baku Anđelu koja mi je to često pravila... Navodno je grenadir marš nekada bila vojnička hrana u centralnoj i istočnoj Europi, otuda i ime Grenadier March. To je bilo jedno od prvih jela koje sam naučila praviti... samo s dosta špeka, koje ovom jelu daje posebnu slast. » pročitaj više

Zagrebački šnicli

Ovo je recept za tradicionalni zagrebački šnicl, ali to je i isti recept za ljubljanski, ali i za praški... Gotovo u svakom gradu zove se upravo po njemu. » pročitaj više

Napravite sočivo!

Jeste li jeli sočivo - varivo od puno vrsta grahorica? Probajte ovaj savršeni recept. Ako kuhate u express loncu za samo pola sata imate ukusno i zdravo varivo! » pročitaj više

Pašteta od dimljenog lososa

Vrlo, vrlo jednostavna pašteta od dimljenog lososa (lat. salmo salar). Već sam pisala o tome koliko je losos zdrav u bilo kojem obliku i kombinaciji i da bi ga trebalo jesti s vremena na vrijeme (nutricionisti kažu barem jednom tjedno) jer obiluje omega 3 - masnim kiselinama i sadrži visokovrijedne bjelančevine, vitamine B kompleksa, fosfor i selen, a jedina mana lososa općenito je to što je skup, barem kod nas u Hrvatskoj. Al treba mijenjati navike i jela te isprobavati razne okuse, biti kreativan... Ako nikada niste radili ili probali ovakvu paštetu od lososa, probajte, servirajte uz topli prepečenac ili na krekerima kao kanape, uživat će te, sigurna sam... » pročitaj više

Glazirana pileća krilca

Prije par godina na Palmižani moja prijateljica Ana Ugarković napravila je ovakva glazirana krilca mojim klinkama. Od tada luduju za njima. Danas ih i Sarah savršeno priprema i to po ovom receptu... » pročitaj više

Tatarski biftek

Za svoj 18 rođendan napravila sam tatarski biftek po ovom receptu.  Dao mi ga je osobno slavni Stevo Karapanđa koji je tada bio chef u Esplanadi. Malo je reći - svi su bili oduševljeni. Neki koji su ga tada prvi putra probali, mislili su da jedu kolač... Od tada do danas, tartarski radim često, pogotovo kad dolaze gosti te definitivno spada u moje omiljeno predjelo... Znam, ne piše koliko čega ide. Znam, ali ne mogu napisati, jer je ovo zaista odokativno, prema instinktu, prema želji, prema ukusu... mogu probati napisati otprilike... Obavezno kad ga napravite, probajte. Ako fali soli, dodajte. Ako fali papra, dodajte. Ako fali ljutine i žestine, dodajte Tabasco i konjak... » pročitaj više

Recept za najbolju pileću paštetu

Moja prijateljica Lorena Plišo slovi za vrsnu kuharicu i domaćicu. Ništa joj nije teško i sve pripremi za tili čas. Voli goste, a na našim druženjima je „glavna“. Ova njezina pašteta na jednom „babinjaku“ odnijela je sve pohvale, a ja sam je radila prije par dana za svoj rođendan i nestala je u roku sekunde... Izvrsna je! » pročitaj više

Mamina srnetina

Uz one famozne knedle od staroga kruha od četvrtka, napravite gulaš od srnetine ili neke druge divljači, a srnetinu možete zamijeniti i junetinom... » pročitaj više

Riblja gregada na bijelo

Gregada ili popara je moj omiljeni način pripreme ribe, lagano i brzo spremljivo jelo, a vrlo, vrlo ukusno. Iako se nekad u Zagrebu za „poparu“ reklo da je to stari kruh namočen u mlijeko (u kalupu više slojeva složenih šnita kruha, najčešće zalijevanih mlijekom i putrom, sa sirom, kajmakom ili vrhnjem), ovo nije takva popara. Riblja popara ili gregada je nešto drugo... » pročitaj više

Bosanski lonac

Suzy Josipović: Koji put svakome paše pojesti nešto toplo i fino "iz lonca". Takvo tradicionalno jelo upravo je kultni Bosanski lonac! U expres loncu za samo 1 - 1,30 napraviti će te jelo koje su nekada spremale i naše majke, bake, prabake... » pročitaj više

Rižoto s vrganjima

Suzy Josipović Redžepagić: Vrijeme je vrganja i prepun ih je plac (tržnica). Iskoristite priliku i napravite najfiniji kremasti rižoto s vrganjima. » pročitaj više

Recept za najbolju baklavu

Prema želji moje prijateljice Ines za danas ću staviti recept najbolje baklave na svijetu. Ovo je recept za klasičnu baklavu s orasima, ali baklavu možete raditi i s bademima, lješnjacima, makom, pistacijima, pudingom, višnjama... » pročitaj više

Recept dana: Grah s kobasicama i špekom

Grah je najpoznatija mahunarka sa preko 150 vrsti, potječe još iz prahistorijskog doba, a spominje se i u Bibliji... U mojoj kući jedino Hannan ne voli grah... ona pojede samo saft bez graha na primjer sa tijestom (pašta fažol)... zato često posebno skuham tijesto i svako si ga ako želi sama doda. Grah se inače može pripremiti sa suhim mesom, kobasicama, špekom, ječmom (ričet), lećom, kiselim zeljem, repom, rižom, kukuruzom (maneštra)... Može se kombinirati sa mljevenim mesom ili narezanim na sitne kockice (chili con carne), može se zapeći (gravče na tavče), a i namaz od graha je savršen. Iako je grah zimsko jelo, koje grije u hladne dane, pripremljen na bilo koji način, mogu ga jesti preko cijele godine. Po ljetu često napravim „brzinsku“ varijantu variva sa grahom iz konzerve – naravno – bez zaprške (izmiksam šaku skuhanog graha i dodam u varivo). Ova varijanta gotova je za manje od pola sata... Vrlo je ukusno, svi ga hvale...   » pročitaj više

Njegovo visočanstvo: Biftek!

Biftek (lungenbraten, file, ombolo) je najdragocijenjeniji, najkvalitetniji, najmekaniji i najskuplji dio mesa. Kako bi imao svoj karakterističan okus, njegova priprema zahtijeva odležavanje u pacu ili suho odležavanje (što je cijela nauka i zahtjeva posebne uvijete i naravno znanje). Reže se na šnite najmanje debljine 2,5 do 3 cm, pa sve do 10-tak. Ne smije ga se prepeći jer tada gubi svu svoju sočnost i postaje suh. Biftek jednostavno ne trpi dugu termičku obradu. Kod bifteka, a i kod mesa općenito je najvažnije vrijeme pečenja – jer je dovoljna samo sekunda i da jelo nije više tako ukusno. Svaki konobar u restoranu pita – Kako želite pečeno meso? Malo, srednje, jako? Ili: krvavo, srednje, dobro pečeno? ili po „engleski“: blue rare, rare, medium rare, medium, well done ili very well done? » pročitaj više

Recept dana: faširani šnicli od puretine

Kad nekome kažem da radim pureće faširane šnicle, od milja zvane faširanci, čudno me gledaju. Pa kakav je to okus? Mljevena puretina? Dakle, svečano izjavljujem: mojima, a i meni su puno ukusniji, sočniji, laganiji pureći faširanci. A i zdraviji jer je poznato da su puretina i zečetina najzdravije meso. Kad jednom probate, samo ćete ih raditi od puretine, obećavam. » pročitaj više

Ossobuco

Ovaj milanski specijalitet ossobucco s rižotom milanese kultno je jelo ne samo u Italiji, nego i u cijelom svijetu. Zapečen u pećnici ili na štednjaku svejedno, ossobucco je izuzetno mekan i ukusan. » pročitaj više

Hobotnica na 3 načina!

Suzy Josipović: Tko je ljubitelj hobotnice, vjerojatno je voli i kuhanu i pečenu. Osim tradicionalne hobotnice na salatu i pod pekom, možemo je prirediti na još mnogo načina... » pročitaj više

Recept dana: Jednostavni kukuruzni muffini

Kukuruzne muffine moji klinci obožavaju! Stvarno su jednostavni za napraviti. Svaki put ih napravim na drugi način – fini su i kad se doda malo sira (bilo kakvog), sitno nasjeckani sušeni paradajz, začinske trave... Budite i vi kreativni! » pročitaj više

Nedjeljni roštilj s društvom

Nedjelja je dan za odmor. Zato se okružite s ljudima koji vas ne opterećuju. S vašim najmilijima i s vašim prijateljima. Uživajte u spontanim razgovorima, izležavajte se, uživajte. prepustite muškima roštilj. Mi žene naravno možemo servirati stol, ali još bolje - ni ne moramo! Danas možemo i tanjure i beštek zamijeniti plastičnima za jednokratnu upotrebu! Ništa neću napisati, samo ću staviti slikice kao ideju što se sve može peći na roštilju. Gotovo sve ide na roštilj! I meso, riba i povrće. Ipak danas smo se odlučili za meso. Sve stignete kupiti, mesnice rade nedjeljom ujutro, a vjerojatno imate svoju omiljenu i provjerenu mesnicu... Ajde, ipak možete napraviti veliku salatu - to i nije neki problem. Ako vam je i to "tlaka", bar narežite luk, paradajze i papriku... Dobar tek!!! » pročitaj više

Spaghetti aglio, olio & peperoncino

To je možda jedno od najbržih i najjednostavnijih talijanskih jela. Iako ima samo 4 sastojka – tjesteninu, čili papriku, češnjak i maslinovo ulje, izaziva nevjerojatan vatromet u ustima! Takva eksplozija okusa se ne zaboravlja... » pročitaj više

Pečena guska s jabukom i acetom balsamicom

Iako u originalu recepta ide guska, možete je zamjeniti picekom, kokicom, patkom, pa i puricom. Sve navedeno je super, samo je različito vrijeme pečenja. Picek se peče oko sat vremena, kokici ipak treba puno duže jer je žilava... Kako bi Balašević rekao: princip je isti, sve su ostalo nijanse... Pošto je temperatura pečenja relativno mala 180C - duže pečenje neće ništa pokvariti, samo će biti fina i saftnija, ali morate je povremeno zalijevati... » pročitaj više

Recept dana: brudet

Svatko tko kuha, ima svoj recept i svoju tajnu pripremanja brudeta. Koliko kuhara – toliko brudeta. Netko stavlja ocat da se riba ne raspadne, a neki kažu da u pravi ribarski brudet ne ide ocat. Netko zalije prošekom, netko crnim, a netko bijelim vinom. Netko nareže luk na velike kolute da se osjeti, netko na sitno. Netko doda prezlu da „toč“ bude gušći... Jedno je sigurno – za dobri brudet treba nekoliko vrsta ribe – od bijelih: ugor, grdobina, cipal, trilja, pauk, od plavih: tuna, skuša, palamida, a ako ima još i rakova, mekušaca i školjki vjerojatno će biti još i bolji. » pročitaj više

Tajni recept za panzerotti?

Od kad su boravile u Milanu, moje klinke obožavaju panzerotti (male calzone, „šizike“, samo s mekšim tijestom, punjene mozzarelom i paradajzom). Panzerotti, specijalitet južne Italije, donesen u Milano 1948. u malu slatku zalogajnicu u blizini Duoma, postao je zahvaljujući tom specijalitetu, svjetski poznato okupljalište. Puni se raznim filama, kao i pizza. Kažu da je originalni recept strogo čuvana tajna, a ovo je moj recept kojem sam pokušala imitirati originalni panzerotti. Klinke kažu da sam uspjela, ali ako vi ikad nađete pravi, šaljite... Unaprijed hvala! » pročitaj više

Recept: Pašta fažol na brujet!

Kažu da pašta fažol na brujet vuče korijene iz Portugala i da su ga krajem 19. stoljeća donijeli naši pomorci na Vis i Lastovo. Višani su ga prisvojili i danas se smatra viškim specijalitetom. Posebnost je u spajanju naizgled nemogućeg: morske ribe i graha. No, to nemoguće je božanstveno. Grah daje gustoću, a riba onaj poseban ukus... Probajte obavezno! » pročitaj više

Napravite najpoznatije rusko jelo: Biftek Stroganoff!

Biftek Stroganoff dobio je ime po ruskoj plemićkoj obitelji trgovačkog porijekla koja je voljela luksuz i obilje na stolovima. Iako su njihovi kuhari ti koji su bili vrhunski, ostali su nepoznati, a obitelj Stroganoff zapamćena i spominjana stoljećima upravo zbog jednog od najpoznatijih ruskih jela – bifteka Stroganoff. » pročitaj više

I za početnike: Tjestenina s tunom!

Kada imate jako malo vremena za pripremu obroka a ne želite ništa komplicirano, napravite uvijek ukusnu tjesteninu s tunom! U kući uvijek imajte nekoliko konzervi tune... Da li tuna na salatu ili tuna s tjesteninom svejedno - super je! » pročitaj više

Recept dana: Povrće Biryani

Biryani je vrlo ukusno jelo, nastalo u kuhinjama muslimanskih vladara u Aziji. Sam naziv potječe od perziske riječi berya – što znači pržena, a odnosi se na prženu rižu (najčešće basmati) sa začinima, mesom, ribom, jajima ili povrćem.   » pročitaj više

Da li volite arambašiće?

Baš smo raspravljali koja je razlika između arambašića, japraka i sarme, pa sam odlučila podijeliti s vama i ovaj izniman recept arambašića... Prošli tjedan bio je japrak, a ovaj arambašići... Jedno i drugo - savršeno! » pročitaj više

17. lipanj - Dan očeva! Što pripremiti?

Svake treće nedjelje u lipnju u svijetu se slavi Dan očeva. Kod nas taj praznik i nije nešto popularan i obilježen. No, to nije razlog da ne pripremimo dobar ručak i proslavimo Dan očeva s našim najbližim. Mi ćemo ovu nedjelju spojiti dva slavlja: Sarin 25. rođendan i Dan očeva! U to ime pripremiti ću jedan sjajan meni i podijeliti ga s Vama:    » pročitaj više

Nedjeljni ručak

Suzy Josipović Redžepagić: što kuhati za nedjeljni ručak? Danas ćemo servirati sir i pršut za predjelo (samo da otvorimo apetit, ne previše, da se ne zasite predjela), pripremiti tradicionalno nedjeljnu najbolju ajngemaht juhicu, pečenu janjetinu u ružmarinu i finim travama s krumpirom, luk i rotkvice te za desert famoznu Montinjakovu čokoladnu tortu bez brašna kojoj nitko ne može odoljeti. » pročitaj više

Božanski rafioli

Rafioli s bademima: da li su rafioli korčulanski, makarski, trogirski ili creski ne bitno, to su definitivno moji najdraži suhi kolačići. U filu se mogu staviti bademi, ali i orasi, lješnjaci, čokolada, suho usitnjeno voće... također može rum, rakija, maraskino... prema želji.  » pročitaj više

Dnevni meni: srijeda, 9. svibanj, 2012.

Suzy Josipović Redžepagić: Kuhajte zajedno s nama: danas - krumpir salata s rukolom, istarski rižoto od šparoga i pršuta te kolač "Broda ljepote" s jabukama i rogačem. Za radni dan srijedu - brzo a jako fino... Hajmo, jednosatni multitasking, pa uživancija! » pročitaj više

Dnevni meni: ponedjeljak, 23.4.2012.

Šparoge natrgajte na komadiće. Drvenasti dio stabiljke bacite. (Upotrebljiv dio šparoge je onaj koji se da lomiti).  Potom ih kratko prokuhajte u kipućoj vodi i ohladite. Za to vrijeme skuhajte jaja u tvrdo, narežite ih i sa šparogama pažljivo složite na pladanj. Posolite, popaprite, zalite octom i maslinovim uljem. » pročitaj više

Dnevni meni: subota, 21.4.2012.

Subota je dan kada su konačno svi članovi vaše male ili velike obitelji na broju tijekom ručka. Upravo zato danas imamo malo više vremena za pripremiti ručak za koji predlažemo juhu od brokule ili karfiola, rižoto s rukolom, gljivama i tartufima te Crepes suzette za desert. Za cijeli ručak ne bi vam trebalo više od 50-ak minuta, naravno ako ste viješti u multitaskingu. » pročitaj više

Dnevni meni: petak, 20.4.2012.

Za kraj tjedna preporučujem riblji meni sa jagodama za desert. Crostini sa lososom kao lagano i zdravo predjelo, škarpina u pečnici sa povrećem za glavno jelo te fantastične, a jednostavne i brzo gotove jagode zabaglione. » pročitaj više

Dnevni meni: srijeda 18.4.2012.

Svakodnevno kuhanje i pripremanje obroka ne smije biti rutina, nego svakodnevni izazov. U umijeće spravljanja jela moramo unijeti sebe, svu svoju ljubav, momentalnu inspiraciju i kreativnost. Samo na taj način možemo istinski uživati u boravku u kuhinji, bez gorčine, nervoze i muke od glupe svakodnevnice te kuhanje pretvoriti u igru i umjetnost. Svako jelo postaje naše malo remek djelo i zasluženo možemo uživati u pohvalama koje dobijemo. Stoga obavezno, morate obučiti svoje ukućane da cijene i obavezno pohvale jelo – nekad manje nekad više, ali da su svjesni da se trudite, j... trudite, osim što zadovoljavate njihovu osnovnu životnu potrebu (hranite ih) i da im svakodnevno darujete komadić svoje duše na pladnju... » pročitaj više