Što sve pripremiti za uskrsni doručak?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uskrs u mom domu

Uskrsni stol svake godine je za mene veliki izazov. Nešto staro - tradicionalno, nešto poklonjeno i nešto novo (baš kao kod mlade)...

Uskrsni stol Suzy Josipović
Uskrsni doručak

Veselim se uskrsnom doručku prvenstveno zato što se vesele i moje kćeri. Sari je to poseban doživljaj. To joj je vjerojatno poveznica s djetinjstvom i mojom majkom...

Uskrs
Uskrs

Sve već kreće od farbanja jaja u subotu i crtanja raznih likova po istim. Oduvijek sam znala dobro crtati, baš kao i moj tata pa sam crtala Mikija, Mini, Paju, Patu, Šilju i druge likove, a od kad su se i kćeri uključile u tradiciju farbanja, one vode glavnu riječ...

Pisanice by Suzy Josipović Redžepagić
Pisanice

Dakle, kasni doručak, oko 10 i 30 - 11 sati - jer ipak moraju se svi naspavati i skupiti... Dokle imam obavezu sve pripremiti i servirati.

Uskrsni ukrasi - zečeki
Uskrsni ukrasi - zečeki

Pastelne boje - stoljnjaci, podmetači, cvijeće, svijeće, ukrasi zečeka, piceka i jajčeka...

Priprema uskrsnih pinci
Priprema uskrsnih pinci

Dan, dva prije napravim veći dio, a na sam Uskrs stavim peći kruh, pogače, peciva i quishe.

Uskrs - priprema Uskrsnog kolača, Suzy Josipović
Uskrs - priprema Uskrsnog kolača

Bogat i pun stol za mene je simbol sreće i zajedništva, obitelji. Kucanje s pisanicama je poseban obred - čija pisanica je najčvršća i tko je pobjednik?

Uskrs
Uskrs

Što pripremiti? (Svi recepti su već objavljeni na našem portalu).

Bez klasične kuhane šunkice - ne može. Svake godine kupim jednu domaću šunkicu - vratinu kod mojih mesara Maria i Filipa, za mene, u najboljoj mesnici u gradu - "Don Vito" na placu na Kvatriću. Šunku kuham na klasičan način, u hladnoj vodi s dodatkom žlice soli i lovorom. Koliko je šunka teška toliko je vremena kuham. Dakle onu od 1 kg kuham sat vremena. Kad je gotova pustim je da se ohladi u toj vodi u kojoj sam je kuhala. Onda je meka, sočna, jako fina!

Uskrsna šunka
Uskrsna šunka

Uskrsni kruh ili pogača sa šunkicom (svake godine na drugi način). Ili šunkica u kruhu ili u lisnatom tijestu (recept ovdje) ili na talijanski (sicilijanski) način - s komadičima šunke, jaja i sira (recept ovdje).

Pečena šunka u lisnatom tijestu
Pečena šunka u lisnatom tijestu
Uskrsni kruh sa Sicilije sa šunkom i sirom
Uskrsni kruh sa Sicilije sa šunkom i sirom

Domaći kruh ili pogača (ove godine kruh sa suhim smokvama) s nekoliko namaza, ove godine s ljutkastim namazom od sira i oraha (recept ovdje) te nezaobilazna gušća pašteta (recept ovdje) koju ove godine radim u kuglicama (kao trufles) uvaljana u med i bademove listiće.

Kruh sa smokvama
Kruh sa suhim smokvama

Ružice sa šunkom ili pršutom (recept ovdje)

Ružice s pršutom by Suzy Josipović Redžepagić
Ružice s pršutom

Uskrsne brusketice: od svega što imam kući - tu kreativnost dolazi do izražaja: jaja, kadulja i papar pa ricotta, cherry rajčice i bosiljak, zatim brie, med i šnitice kruške, zatim rotkvice i krema od oraha pa šparoge i brie pa šunka i mladi luk... Nebrojeno kombinacija... Jedna kreativna i šarena plata...

Bruskete

Nezaobilazne uskrsne pince (recept ovdje), uskrsna zvijezda (recept ovdje), uskrsne ružice s čokoladom (recept ovdje), najbolji recept moje Eme iz Zadra i nešto novo Ruski uskrsni kruh s cimetom (recept ovdje).

Pinca
Pinca
Uskrsna zvijezda s Nutellom - priprema
Uskrsna zvijezda s Nutellom - priprema
Emina uskrsna pogača ružice s čokoladom, by Suzy Josipović Redžepagić
Emina uskrsna pogača ružice s čokoladom
Ruski uskrsni kolač sa cimetom
Ruski uskrsni kolač sa cimetom

Quiche (vidjet ću još s čim ove godine... - ovdje je osnovni recept) i ove godine mini košarice sa zarolanim povrćem i krem sirom (recept ovdje)

Quiche lorraine by Suzy Josipović Redžepagić, mama zna
Moj quiche
Košarice sa zarolanim povrćem i kremastim sirom
Košarice sa zarolanim povrćem i kremastim sirom

Uskrsna salata s jajima (ustvari klasična francuska (recept ovdje) s dodatkom jaja, kockica šunke i naribanog sira.

Salata s jajima

Grillane šparoge u panceti - kratko blanširajte šparoge (uronite očišćene šparoge u vrelu posoljenu vodu na 20-30 sekundi), osušite ih i oko 5,6 šparoga zajedno zamotajte šnitom pancete. Kratko ih pecite na grillu ili grill tavi.

Grillane šparoge u panceti
Grillane šparoge u panceti

Crostata s čokoladom (recept ovdje)

Pita s čokoladom/Nutellom
Pita s čokoladom/Nutellom

Kolač od kokosa s limetom (i za vegane) (recept ovdje)

Kolač od kokosa i limete

Ove godine sigurno barem jedna tortica, ali ne znam još koja - Reforma, Dubrovačka ili Boem, a vizualno meni je ovako, s čokoladnim jajima ukrašena baš fora:

Uskrsna torta

Nadam se da sam vam dala bar nekoliko ideja za Uskrsni doručak. Veselo vam kuhanje i sretan vam Uskrs!

Rolice s cimetom i narančom