Najbolja gusja (guščja) pašteta

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Gušča pašteta
Gušča pašteta

Iako je moja mama najbolje kuhala, (kao i uostalom svaka mama svojoj djeci - najbolje kuha...) i moj tata je izvrstan kuhar. Njegova gusja (guščja) pašteta je zaista jedna od vrhunskih gastro delicija... Pitate se gdje možete kupiti guščju jetru? Na placu imate prodavaonice peradi - pilića, purica, gusaka, iznutrica, samo batkića, jetrica i ost... Tu pitajte za guščju jetru. U Zagrebu i na Dolcu i na Kvaternikovom trgu na placu "Blagus peradarstvo" ima - uvijek! Ako i ne možete nabaviti guščju jetru, kupite ako ima što svijetliju pileću ili čak pureću jetru i po istom ovom receptu napravite paštetu. Isto je - super!

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 1 sat

  • 50 dag gusjih (guščih) jetara
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan)
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • curry 
  • putar
  • sol
  • papar

Gusja (gušča) jetra stavite u mlijeko da odstoje bar 1 sat u hladnjaku. Zatim ih očistite od žilica i ručno nožem iskosajte. Na tavici na putru dinstajte sitno narezan luk i češnjak, dodajte jetru i miješajte. Posolite, popaprite i dodajte sitno nasjeckani peršin te curry. Kada se smjesa malo ohladi, sameljite je ručnim mikserom, stavite u zdjelicu i u hladnjak. Poslužite uz tostirani kruh.