Najbolji recept za Eminu Uskrsnu pogaču (pincu) u obliku ružica

| Wine and dine |

Emina uskršnja pogača (pinca) ružice
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Ovaj receptić Zadranke Eme, sestre moje najbolje prijateljice Vesne je čista senzacija! Provjereno!

Recept: USKRSNA POGAČA by Ema, Zadar

Za 2 - 3 pince ružice (zavisno od veličine kalupa)

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta, s dizanjem germe 20-ak minuta

Vrijeme dizanja tijesta:  što dulje, to bolje, 5 – 12 sati (tijesto se diže 2 puta)  

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 150C

  • 1 kg glatkog brašna
  • 16 dag omekšanog putra
  • 10 žumanjaka
  • 25 dag šećera
  • ¼ l mlakog mlijeka
  • 7 g germe (kvsca)
  • 2 korice naranče
  • 2 korice limuna
  • 2 žlice ruma
  • 1 žlica maraskina
  • 1 žličica soli (ne puna)
  • 1 tamna čokolada (nasjeckana na kockice) – prema želji
Emina uskršnja pogača (pinca) ružice
Emina uskršnja pogača (pinca) ružice

1. U zdjeli, na toplome, umutite sve sastojke zajedno.

   *(Ako imate svježu germu, prvo je dignite pa stavite u zdjelu, a ako imate suhi kvasac, direktno ga stavite sa svim sastojcima u zdjelu.)

2. Stavite smjesu na toplo da se digne (da nadođe).

3. Zatim premjesite smjesu, izvaljajte je, rasporedite komadiće čokolade po tijestu, zarolajte, režite na komade i slažite na masni papir u kalup ili oblikujte u bilo koji oblik prema želji - pletenicu, kruh, kao kruščić ili sl. Između ružica ostavite zraka jer jako narastu i ostavite ih opet da nadođu (kao na slici).

4. Premažite cijelim jajetom i stavite peći u unaprijed zagrijanu pećnicu sat vremena.