Tiramisu s limunom

| Wine and dine |

Najbolji tiramisu s limunom by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Najbolji tiramisu ikad - tiramisu s limunom

Vrijeme pripreme: 30-ak minuta

Vrijeme hlađenja: 2-3 sata

  • 30-ak dag piškota (zavisno od veličine posude)
  • 40 dag mascarponea (može i ricotta ili bilo koji svježi kravlji sir)
  • 1/2 l slatkog vrhnja za šlag
  • prema želji 1/2 kremfixa (šlagfixa)
  • 2-3 žlice šećera
  • 4 vanilin šećera
  • aroma limuna - prema želji - nekoliko kapi
  • sok od 1-2 limuna
  • 2 naribane korice limuna

1. Napravite sirup kojim ćete pomoću kista premaziti piškote:

U manji lonac stavite 2-3 žlice šećera, 2 vanilin šećera, oko 2-2,5 deci vode, aromu limuna i iscjedite sok od limuna. Miješajte sirup i kuhajte ga na laganijoj vatri 10-ak minuta pa stavite hladiti (ja stavim u veći lonac s hladnom vodom ili ledom manji u kojem se kuhao sirup).

2. U međuvremenu priredite kremu:

Izmiksajte sir sa šećerom, vanilin šećerom i naribanom koricom jednog limuna.

3. Umutite slatko vrhnju u čvrsti snijeg, pred kraj dodajte 2 vanilin šećera i prema želji kremfix.

4. Oprezno žlicom spojite slatko vrhnje sa kremom od sira.

5. U pripremljenu posudu složite prvi red piškota i premažite ih ohlađenim sirupom, natopite ih, ni premalo, ni previše.

6. Kremu prema želji stavite u špricu ili je žlicom rasporedite po namočenim piškotima.

7. Rasporedite drugi red piškota, ponovo ih premažite sirupom i rasporedite kremu.

8. Po vrhu naribajte koricu limuna. Ohladite tiramisu u hladnjaku, barem 2 sata.

Prema želji piškote možete poškropiti s malo limončela.

Najbolji tiramisu s limunom by Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Tiramisu s limunom