Najfiniji uskrsni kruh s cimetom

| Wine and dine |

Uskrsni kolač sa cimetom - estonian kringel
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Uskrsni kruh s cimetom (Estonian Kringle)

Za dvije pletenice:

Tijesto:

  • 3 dl mlijeka
  • 2-3 žlice šećera
  • 1 kvasac
  • 700 g glatkog brašna
  • 10 dag omekšanog putra
  • 2 jaja
  • 1/2 žličice soli

Punjenje:

  • 4-5 žlica cimeta
  • 20 žlica šećera
  • 15 dag putra
Uskrsni kolač sa cimetom - estonian kringel
Uskrsni kolač sa cimetom - estonian kringel

Za tijesto:

U veliku zdjelu za miješanje pomiješajte kvasac, šećer i toplo mlijeko pa pustite desetak minuta da smjesa postane pjenasta. Dodajte putar, jaja i sol te miksajte smjesu postupno dodajući prosijano brašno dok se ne formira mekano tijesto. Premjestite tijesto na podmazanu posudu, pokrijte ga i pustite da se podigne sve dok se ne udvostruči (oko sat vremena). Zatim ga omotajte folijom pa stavite u hladnjak na sat vremena.

Priredite filu: pomiješajte cimet i šećer u zdjelici.

Ohlađeno tijesto podijelite na dva djela pa svaki razvaljajte na masnom papiru u pravokutnik. Kistom razmažite putar pa pospite šećerom i cimetom. Zamotajte u roladu. Oprezno je prerežite uzdužno po pola i labavo ih uvijte u pletenicu ostavljajući rezanu stranu prema gore. Pustite da odstoji oko sat vremena dok se ne udvostruči.

Pred kraj dizanja, uključite pećnicu na 180 C. Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici oko 30-ak minuta. Pustite da se ohlade prije posluživanja.

Također možete pletenice zaviti u vjenčić.