Recept: Slane buhtle alla pizza

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Buhtle prije pečenja
Buhtle prije pečenja

Buhtle ne moraju biti samo slatke. I ova slana verzija je za doručak puni pogodak, moji ukućani obožavaju. U svoj dio stavim brie kojeg obožavam, Hannan voli samo sa sirom, a Tara sa šunkom, Sarah voli varijantu sa sirom i špinatom...Igrajte se i budite kreativni, otkrijte svoje najdraže punjenje.

Recept: Slane buhtle alla pizza

Vrijeme pripreme: 40-ak minuta

Vrijeme dizanja tijesta: 30 minuta + 45 minuta

Vrijeme pečenja: 15-ak minuta

Temperatura pećnice: 200C

Tijesto:

  • 50 dag prosijanog brašna za dizana tijesta
  • 1 suhi kvasac
  • 2 žličice šećera
  • 1 žlica soli
  • 2,5 dl mlakog mlijeka
  • 0,5 dl ulja

Fila:

  • 15 dag pečene šunke ili pršuta
  • 20 dag sira: gauda, mini mozzarella ili neki drugi prema želji
  • ½ dl passate od paradajza
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica origana
  • sol
  • papar

1 jaje – za premaz

sezam – prema želji

2 dag otopljenog putra za premazivanje

Slane buhtle alla pizza
Slane buhtle alla pizza

Od navedenih sastojaka u zdjeli ručno zamijesite glatko tijesto, prema potrebi dodajte još malo mlijeka i ulja, oblikujte od tijesta kuglu, pokrijte prozirnom folijom zdjelu s tijestom i stavite pola sata na toplo da se diže. U međuvremenu priredite punjenje:  Kockicu sira ili mini mozzarellu zamotajte u šniticu šunke ili pršuta, a u passatu dodajte malo maslinovog ulja, soli, papra i origana te promiješajte.

Razvaljajte tijesto i razrežite ga nožem za pizzu na npr. 12 manjih kockica. Svaku kockicu malo razmjesite prstima i oblikujte u palačinkicu te u sredinu svake stavite pripremljenu pasatu te stavite šunkom omotani sir. Prstima spojite tijesto u kuglicu i položite je u namašćen kalup. Spojenu stranu stavite na dno, a između svake kuglice ostavite centimetar – dva razmaka jer tijesto nabubri i spoji se. Premažite kuglice tijesta umućenim jajetom i prema želji pospite sezamom te ponovo omotajte kalup folijom i stavite na toplo 45 da se diže. Zagrijte pećnicu na 200C i pecite 15-ak minuta. Još vruće buhtle premažite putrom i prema želji dodatno posolite.

Prema želji buhtle možete puniti raznim verzijama – samo sa sirom, svježim sirom, gljivama, smjesom špinata, jaja i sira, mljevenim mesom…