Recept: Varivo s ječmom, grahom i slanutkom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Varivo sa slanutkom, grahom i ječmom by Suzy Josipović
Varivo sa slanutkom, grahom i ječmom

Za samo pola sata napravite prefino varivo koje će zagrijati dušu i srce vaših najmilijih - varivo s ječmom, grahom i slanutkom!

Za: 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta

  • 40 dag graha iz konzerve
  • 40 dag slanutka iz konzerve
  • 20 dag ječma (najbolje namočenog nekoliko sati ili preko noći u vodi, a ako nije, malo dulje kuhati dok ne bude ječam mekani)
  • 10 dag špeka
  • 2 para kobasica
  • nekoliko mrkvi – narezana na kolutiće
  • 1 korijen peršina s lišćem, komadić korijena celera - prema želji
  • 1 ljuti feferon ili ljuta crvena paprika - prema želji
  • 2-3 češnja češnjaka
  • 1-2 glavice luka - sitno nasjeckan
  • slatka crvena paprika
  • 2-3 žlice Lovačke juhe ili kocka povrtne ili goveđe juhe
  • 2 - 3 komada lovorovog lista
  • malo ulja - za prženje mesa
  • sol
  • papar

Nasjeckajte luk i podinstajte ga na malo ulja te dodajte narezane kobasice na kolutiće i špek na šnite, dodajte narezanu mrkvu, peršin i celer, češnjak, prema želji i feferon pa ulite hladne vode. Dodajte grah i slanutak iz konzerve te ječam koji ste prethodno namočili u vodi. Dodajte lovor i slatku crvenu papriku, poslite, popaprite te prema želji dodajte kocku povrtne ili goveđe kocke ili Lovačku juhu od Podravke. Poklopite varivo i kuhajte ga na srednjoj temperaturi. Povremeno ga pomiješajte, a pred kraj kuhanja, umjesto klasične zaprške, odvojite 2 šeflje skuhanog variva i izmiksajte ga u blenderu te vratite u varivo. Izvadite peršin i celer te prema okusu još dosolite, začinite ili zaljutite.

*U varivo možete dodati kuhano suho meso ili buncek, kiselo zelje ili repu, mladi špinat ili dinstani poriluk.