Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Zagrebačka pljeskavica

Doslovno začinjena smjesa za Zagrebačku pljeskavicu treba samo malu glavicu luka i to je to. Sve ostalo su razne izvedenice pljeskavica, može se dodavati i feferon, ljuta crvena paprika, češnjak, razni začini i sl. Ono što je najvažnije za ispeći dobru pljeskavicu je da se pljeskavica stavi na vrelu tavu ili grill tavu i da se ne propikuje vilicom i ne okreće često.  » pročitaj više

Špek fileki ili tripice

U ove snježne dane najbolje paše nešto toplo sa žlicom. Špek fileki ili tripice se obično vole jako ili se ne mogu smisliti. Još nikoga nisam čula da je rekao da ih voli tako - tako. No, za one koji ih vole ovo receptić moje prijateljice Rine Domijan, Crikveničanke sa stalnim boravkom u Zagrebu koja ih obožava i supere priprema. » pročitaj više

Roast beef (pečena govedina)

Pečenu govedinu i mi poput ostatka svijeta zovemo roast beef (roz bif). Naravno, svako meso ima svoje zakonitosti pripreme i pečenja. Što se tiče pečenja govedine, važno je da je prepečete i ne pikate vilicom, jer svi sokovi moraju ostati u njemu. Pečena govedina mora biti zapečena izvana, a iznutra lijepe roze boje, iako i tu ima različitih recepata i kuhara koji vole da roast beef nije roze boje iznutra. Kako bilo, svakako kad je meso pečeno lagano ga zamotajte folijom i ostavite da se "odmori" barem dvadesetak minuta, a može i dulje, jer kako se vlakna u mesu za vrijeme pečenja zategnu, tako mesu nakon pečenja treba vremena da se vlakna i odmore, opuste, a sokovi osobode da bi meso bilo sočnije i mekano. Iako roast beef (koji se najčešće jede uz jokširski puding) smatraju najpoznatijim nacionalnim jelom Velike Britanije i u Irskoj, Australiji, Kanadi  i još nekim zemljama, pečena govedina se vrlo često jede i to tradicionalno nedjeljom navečer. Roast beef je također najviše poznat upravo po sjajnim sendvičima jer sendvič s hladnim roast beefom je ultimativna gastro delicija. Kod nas u Zagrebu dobar rost beef sendvič možete uvijek pojesti u restorančiću Lari&Penati u Petrinskoj. » pročitaj više

Pečene krvavice s krumpirom i zeljem

Staro zimsko zagorsko jelo Pečene krvavice s krumpirom i zeljem podsjeća me na moje djetinjstvo, na moju baku i mamu... Uvijek sam ih voljela jesti, čak i kad sam bila mala, a volim ih i danas, pogotovo u ovakve hladne zimske dane... » pročitaj više

Sočni faširani šnicli od purećeg mesa i tikvice

Zadnjih par godina kupujem mljeveno pureće meso i mnoga jela koja sam prije radila s mljevenom junetinom radim s mljevenom puretinom. Mislila sam da je pureće meso suho i da ipak neće biti tako fino i ukusno kao s junetinom, ali definitivno sam se prevarila... Puretina je tako lagana, sočna, ukusna. Prefina! Priznajem danas sve češće radim s puretinom - jedino još nisam burek radila s mljevenim purećim mesom, ali i to ću probati... Ove famozne faširane šnicle radim s tikvicama jer mi je to otkriće! Ni dan danas moji klinci ne znaju da jedu tikvice u „faširancima“, samo viču: hm..super je mama, kako su fini i mekani... stvarno su savršeni... Probajte! » pročitaj više

Mesni gulaš

Iako u originalu mađarski gulaš, postao je samo Mesni gulaš, ali gulaš koji je gotovo nemoguće zamisliti bez kvalitetnog crnog vina i suhih šljiva koje daju neku čarobnu posebnost ovom jelu. Slatkoću, punoću i određenu aromatičnost, poseban okus! Originalni gulaš radi se od govedine, ali ja ga često znam napraviti od teletine ili junetine jer se kraće priprema, a moji obožavaju mekano meso. Što mekanije i sočnije, to bolje. Također na isti način možete pripremiti i divljač i dobit ćete sjajni lovački gulaš. » pročitaj više

Mamin recept za sarmu

Mamina sarma - najbolja sarma na svijetu!!! Uvijek je radila veliki, veliki lonac pun sarme i dio davala baki, dio sestri, dio meni... Pedantno je motala sarmice i redala ih u lonac... najukusnija i najfinija sarma... nikad nigdje nisam jela ukusniju sarmu. Čak ni moja nije takvog okusa i tako fina, jer ja sarmu spravljam samo s junetinom, a ona i od mekše svinjetine, al zato „prošvercam“ malo pancete – ne može sarma bez nje... Jednostavno – ne ide. Za sarmu je jako važno da se kuha na jako laganoj vatri dugo – barem 2-3 sata. Ako ne volite zapršku, ne morate je staviti. Sarma je jedno od rijetkih jela gdje stavim zapršku (samo žličicu), inače je izbjegavam. » pročitaj više

Kultni fiš paprikaš

Dedu Matu iz Vinkovaca pamtim po „pričama“ koje je tako savršeno izmišljao i uvijek pričao nama dječici..., ali i po fiš paprikašu koji je znao raditi u velikom kotliću iznad logorske vatre na zajedničkim piknicima vikendom... Naravno, bio je i strastveni ribič.. Sjećam se da sam kao mala išla s njim na pecanje i mjerila ribe... Tata je naslijedio dedin recept, ali kako više dede nema, niko ne peca, pa se ni fiš ne pravi više često... » pročitaj više

Zeleni rižoto s porilukom

Suzy Josipović Redžepagić: Ovaj interesantan zeleni rižoto od poriluka svi obožavaju, a za samo 25 minuta imate jako ukusan obrok. Moje klinke su ga prozvale zeleni rižoto, ni ne znajući od čega je... » pročitaj više

Piletina s ananasom

Suzy Josipović Redžepagić: Piletina s ananasom će vas zasigurno oduševiti, pogotovo vaše klince... Moji luduju za čarobnim pilećim komadićima i općenito vole kinesku hranu i kombinaciju slatkog i slanog - kao i glazirane pileće batake u đumbiru, medu i naranči... » pročitaj više