Mesni gulaš

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Mesni gulaš
Mesni gulaš

Iako u originalu mađarski gulaš, postao je samo Mesni gulaš, ali gulaš koji je gotovo nemoguće zamisliti bez kvalitetnog crnog vina i suhih šljiva koje daju neku čarobnu posebnost ovom jelu. Slatkoću, punoću i određenu aromatičnost, poseban okus! Originalni mađarski gulaš radi se od govedine, ali ja ga često znam napraviti od teletine ili junetine jer se kraće priprema, a moji vole brzo i mekano! Što mekanije i sočnije, to bolje. Također na isti način možete pripremiti i divljač i dobit ćete sjajni lovački gulaš.

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: zavisno od vrste mesa. Ako je govedina 2 sata i 50 minuta, junetina malo manje, a gulaš s teletinom gotov je za sat i pol.

Temperatura pećnice: 170C

  • 1 kg govedine, junetine ili teletine (narezane na krupne komade), a može i divljač ili miješano divljač i junetina
  • 25 dag špeka (narezanog na krupne komade)
  • 30 dag luka (krupno nasjeckan)
  • 20 dag gljiva (narezanih na 4 djela)
  • 2 žlice koncentrata paradajza
  • 2 režnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 1 - 1,5 dl kvalitetnog crnog vina
  • 3 dl govedske juhe
  • 10 dag suhih šljiva bez koštica
  • 1 žlica brašna
  • 1 dl šljivovice
  • peršin  (sitno nasjeckan)- za posipati
  • mljevene crvene paprike
  • ulje
  • sol
  • papar

Na tavi na niskoj temperaturi dinstajte sitno nasjeckani luk pa dodajte oprane i narezane gljive. Poklopite i zajedno još dinstajte par minuta. Posebno na drugoj tavi na malo ulja ispržite kocke mesa i špeka da dobiju tamnu koricu, nemojte ih pikati vilicom, samo ih okrećite hvataljkom. Dodajte podinstani luk i gljive, pa ih zajedno još dinstajte desestak minuta. Zagrijte pećnicu na 170C. U gulaš umiješajte koncentrat od paradajza, protisnut češnjak te miješajući dinstajte još minutu, dvije. Zatim ulijte vino pa govedsku juhu toliko da sve prekrije. Poklopite i pecite u pećnici sat i pol. Dok se gulaš peče u pećnici, priredite umak od šljiva: popržite šljive s brašnom, zalijte šljivovicom i miješajući kuhajte da se umak zgusne. U gotovo jelo primiješajte umak sa šljivama, sol, papar i mljevenu papriku. Prokuhajte sve zajedno još par minuta na štednjaku ili vratite u pećnicu na par minuta.