Bosanska pogača - listara

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pogača listara
Pogača listara

Napravite ovu jednostavnu i ukusnu bosansku pogaču - listaru - pogaču koja je baš fora jer se lista... Tako je to radila moja svekrva Badema iz Sarajeva, a uz travnički ili sjenički sir, mi smo je obožavali... Najfinija je kad je još topla...

  • 1 kg brašna (pola glatkog, pola oštrog)
  • prašak za pecivo ili soda bikarbona
  • 1 šalica kiselog mlijeka
  • mlaka voda
  • ulje
  • sol            

S prosijanim brašnom izmiješajte prašak za pecivo i sol, dodajte kiselo mlijeko i mlaku vodu te zamijesite glatko tijesto. Stavite ga na drvenu radnu plohu posutu tankim slojem brašna i dalje ga mijesite i premazujte uljem. Ovaj postupak ponavljajte nekoliko puta. Na kraju tijesto oblikujte u pogaču, stavite u nauljeni okrugli kalup i pecite.

*Ulje možete zamijeniti otopljenim putrom, ukusna je i jedna i druga.