Jednostavna pita od sira i rukole

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

pita od sira i rukole by suzy josipović
Pita od sira i rukole

Ovaj recept vrlo ukusne pite (quiche lorraina) od svježeg kravljeg sira i rukole je receptić koji je moja mama gledajući jutarnju emisiju ”Dobro jutro Hrvatska” bila prepisala s televizije. Iako je to bilo davno, čini mi se prije nekih 10-ak godina..., od tada je pita sa sirom i rukolom moje omiljeno "malo jelo" koje često pravim...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 50 minuta

Temperatura pećnice: 175 C

  • 25 dag lisnatog tijesta
  • 25 dag svježeg kravljeg sira
  • 10 dg rukole
  • 2 jaja
  • slatko vrhnje
  • muškatni oraščić
  • 1 češanj češnjaka
  • 10 dag naribanog sira
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 175C. Lisnato tijesto razvaljajte na debljinu tri milimetra, oblikujte po okruglom kalupu za pečenje, dno izbodite vilicom i stavite na njega nekoliko graha ili kao ja, metalne kalupiće da drži da se dno ne nadigne te na 10 minuta stavite u zagrijanu pećnicu. U međuvremenu u blenderu zajedno izmiksajte jaja, češnjak, trećinu svježeg kravljeg sira, vrhnje, dvije trećine rukole, naribani muškatni oraščić te posolite i popaprite. U zdjelu s preostalim kravljim sirom dodajte izmiksanu smjesu, dodajte polovicu punomasnog sira i izmiješajte. Smjesu rasporedite po pečenom tijestu, posipajte preostalim naribanim sirom i pecite u pećnici na 175C pola sata. Ukrasite sa svježom rukolom i servirajte još toplu pitu kao predjelo ili "malo jelo" za večeru.