Focaccia (pogača) s maslinama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pogača s maslinama (focaccia)
Pogača s maslinama (focaccia)

Focaccia (pogača) s maslinama

Focaccia je okrugla tanka pogača rađena s maslinovim uljem, koja se pravi u mediteranskim zemljama, najčešće u Italiji. Osnova je tijesto za kruh tj. za pizzu, ali se obavezno pravi s maslinovim uljem i dodaje neki mediteranski začin poput ružmarina ili majčine dušice ili pak češnjak, sušene rajčice, sir, slane srdele ili nešto drugo...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i stajanja tijesta: 180 minuta

Vrijeme pečenja: oko 25 minuta

Temperatura pećnice: 220C pa 180C              

  • 25 g svježe germe
  • 40 dag brašna
  • 15-ak maslina
  • 5 žlica maslinova ulja
  • 1,5 dl tople vode
  • sol

Razmrvljenu germu izmiješajte u malo tople vode i ostavite da odstoji oko 10 min. U veću posudu stavite brašno, napravite u sredini jamicu, dodajte sol, dignutu germu, 2 žlice maslinova ulja i toplu vodu, pa mijesite oko 10 minuta. Tijesto premjestite u drugu zdjelu obloženu čistom kuhinjskom krpom posutom brašnom. Ostavite na toplome 2 – 2,5 sata da dvostruko naraste. Zatim dodajte pola maslina pa tijesto ponovo kratko premijesite, razvaljajte i stavite u nauljen okrugao lim. Prekrijte ga vlažnim ubrusom i ostavite da stoji još 30 minuta. Zagrijte pećnicu na 200C. Tijesto na više mjesta utisnite vilicom ili prstom, rasporedite preostale masline i premažite preostalim maslinovim uljem. Pecite u pećnici zagrijanoj na 220C, pa smanjite na 180C. Pecite oko 25 minuta pa pečenu pogaču izvadite iz pećnice i ohladite na rešetci.