Roast beef (pečena govedina)

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Roast beef (pečena govedina)
Roast beef (pečena govedina)

Pečenu govedinu i mi poput ostatka svijeta zovemo roast beef (roz bif). Naravno, svako meso ima svoje zakonitosti pripreme i pečenja. Što se tiče pečenja govedine, važno je da je prepečete i ne pikate vilicom, jer svi sokovi moraju ostati u njemu. Pečena govedina mora biti zapečena izvana, a iznutra lijepe roze boje, iako i tu ima različitih recepata i kuhara koji vole da roast beef nije roze boje iznutra. Kako bilo, svakako kad je meso pečeno lagano ga zamotajte folijom i ostavite da se "odmori" barem dvadesetak minuta, a može i dulje, jer kako se vlakna u mesu za vrijeme pečenja zategnu, tako mesu nakon pečenja treba vremena da se vlakna i odmore i opuste, a sokovi osobode da bi meso bilo sočnije i mekano. Iako roast beef (koji se najčešće jede uz jokširski puding) smatraju najpoznatijim nacionalnim jelom Velike Britanije, ali i u Irskoj, Australiji, Kanadi i još nekim zemljama, pečena govedina se vrlo često jede i to tradicionalno nedjeljom navečer. Roast beef je također najviše poznat upravo po sjajnim sendvičima jer sendvič s hladnim roast beefom je ultimativna gastro delicija. Kod nas u Zagrebu dobar rost beef sendvič možete uvijek pojesti u restorančiću Lari&Penati u Petrinskoj.

Za 6 osoba
Vrijeme pripreme i stajanja: 2 sata
Vrijeme pečenja i stajanja: 1 sat
temperatura pećnice: 175C

  • 2 kg goveđe pečenice
  • 4 velike žlice senfa
  • 2 žličice maslinova ulja
  • nasjeckani svježi ružmarin
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

Zagrijete pećnicu na 250 C. Očistite govedinu od svih masnoća ili žilica te je ostavite na sobnoj temperaturi najmanje dva sata prije pečenja. Izmiješajte senf, maslinovo ulje i ružmarin pa tu smjesu razmažite ravnomjerno po mesu. Posolite i popaprite. Stavite meso u pećnicu direktno na srednju rešetku, a ispod postavite lim (ladicu) da sokovi kaplju u njega i pecite 20-ak minuta.

Ako volite slabije pečeno meso, izvadite ga iz pećnice nakon 15 minuta, ako volite srednje pečeno, nakon 25 - 30 minuta, a jako pečeno meso izvadite nakon 40 minuta. Govedinu i lim sa sokom izvadite iz pećnice, pa neka obavezno odstoje na sobnoj temperaturi još 20ak minuta, a može i malo dulje. Zatim oštrim nožem režite roast beef na tanke šnite.

Roast beef servirajte uz umak od pečenja, pečene krumpire, kuhano povrće ili ohladite roast beef u hladnjaku i napravite vrlo ukusne sendviče.