Sočni faširani šnicli od purećeg mesa i tikvice

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Faširani šnicli od purećeg mesa i tikvice
Faširani šnicli od purećeg mesa i tikvice

Zadnjih par godina kupujem mljeveno pureće meso i mnoga jela koja sam prije radila s mljevenom junetinom radim s mljevenom puretinom. Mislila sam da je pureće meso suho i da ipak neće biti tako fino i ukusno kao s junetinom, ali definitivno sam se prevarila... Puretina je tako lagana, sočna, ukusna. Prefina! Priznajem danas sve češće radim s puretinom - jedino još nisam burek radila s mljevenim purećim mesom, ali i to ću probati... Ove famozne faširane šnicle radim s tikvicama jer mi je to otkriće! Ni dan danas moji klinci ne znaju da jedu tikvice u „faširancima“, samo viču: hm..super je mama, kako su fini i mekani... stvarno su savršeni... Probajte!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 1 sat

  • 50 dag purećeg mljevenog mesa
  • 1 tikvica
  • 2 šalice riže
  • 1 jaje
  • nekoliko žlica brašna u smjesu + za uvaljati šnicle
  • mljevena crvena slatka paprika
  • đumbir u prahu
  • sol
  • papar

Tikvicu naribajte, posolite i ostavite da pusti sok. Nakon toga je ocijedite i stavite u veću zdjelu. Rižu operite i skuhajte u slanoj vodi te također dobro ocijedite. Dodajte u zdjelu s tikvicama. Zatim dodajte mljeveno pureće meso te sve zajedno začinite. Kako bi se smjesa povezala, dodajte jaje i toliko brašna da popečci ne budu premekani. Uzimajte dio po dio smjese i rukama oblikujte male okrugle šnicle, po zagrebački  „faširance“. Uvaljajte ih u brašno i stavljajte na malo pobrašnjeni tanjur. Pecite ih u vrućem ulju na srednjoj temperaturi nekoliko minuta dok ne posmeđe i stavljajte na papirnatu salvetu. (Prvo dobro ugrijte ulje, ne stavljajte u hladno ili mlako). Poslužite ih još tople, ali i hladni su vrlo ukusni. Uz njih možete servirati npr. pire krumpir, paradajz sos ili džem od brusnica i veliku zdjelu salate. Dobar tek!