Kratki pregled onoga što smo proteklih 7 dana radili na Wall.hr-u

| Art |

Miro Par - glavni urednik

Svoju karijeru u medijima započeo je 2010.g. aktivno sudjelujući u stvaranju posebnog, flambojantnog izdanja 'Nedjeljnog Jutarnjeg', a za koje piše i neredovitu kolumnu iduće četiri godine. Nakon toga prelazi u 'Telegram Media Grupu', te kao posebni savjetnik radi na stvaranju novog tjednika i portala za društvena i kulturna pitanja. Sve do početka 2017.g. tamo piše i redovitu tjednu kolumnu, a od kraja travnja iste te godine - postaje glavni urednik na Wall.hr. (Tih par mjeseci između ta dva medijska angažmana objavljivao je, uzgred kazano, samo fotografije svog mopsa na Facebooku...)

Kada bi je promatrali unatrag - počeo na jednom manjem, specijaliziranom portalu, zatim malo objavljivao fotografije kućnog ljubimca na društvenim mrežama, pa prešao na novi uzbudljivi projekt pokretanja tjednika i portala, da bi se na kraju skrasio u nedjeljnom izdanju jednog velikog nacionalnog lista - karijera bi mu bila, složiti ćete se, zbilja respektabilna.

Protekli tjedan na Wall.hr-u započeli smo silovito... 

Glasovito - rekla bi Ivana Banfić - silovito!

U ponedjeljak smo, naime, donijeli jednu malu priču o tome kako početak tjedna nipošto ne mora biti kraj svijeta, a u kojoj smo, onako usput, najavili još tri zabavne teme objavljene nešto kasnije tog dana. Prva je bila jedna iz veoma popularnog serijala 'Naše dvije zaposlenice', a koji smo cijeli ovaj mjesec veoma uspješno furali i koji se sastoji od toga da su njih dvije pretraživale mobilne aplikacije za kupovinu i prodaju, ali i prave sajmove poput onog na Britancu, te su za naše mnogobrojne čitatelje izdvajale po desetak najzanimljivijih proizvoda.

Ovaj tjedan je na red došla najveća njuška među oglasnicim - Njuškalo - ali tamo su pronašli samo jedan proizvod. Doduše, mnogo vrijedniji od svih pronađenih tijekom cijelog svibnja...
 
Druga tema bio je intervju. Za njega, međutim, nismo morali potegnuti do Afrike kao što je prethodnog tjedna bio slučaj, a kada smo razgovarali sa čovjekom iz Madagaskara, sigurno se toga sjećate jer je bilo itekako čitano, već negdje mnogo dalje - u slavnu prošlost zagrebačkih noćnih izlazaka!
 
Naš glavni urednik, ujedno i potpisnik ovih redova, poveo je ovaj tjedan naše dvije nove zaposlenice u 'Saloon', a gdje su s vlasnikom porazgovarali o onome o čemu cijeli grad već danima bruji; ponovnom otvaranju tog kultnog zagrebačkog noćnog kluba. (Ovo nije, usput budi rečeno, prvi put da je naš glavni urednik išao s dvije zgodne djevojke u 'Saloon', ali je, bez obzira što se po gradu pričalo, prvi put da su za to bile plaćene...)
 
Prilikom intervjua i obilaska tih nažalost ruiniranih prostorija na Tuškancu, kućni broj 1, bilo je nemoguće izbjeći razna sjećanja koja su navirala, ali to smo i očekivali. Ono što nas je, međutim, itekako iznenadilo bio je Wall.hr-ov kartonski zid koji smo tamo uočili. Iako je naš portal oduvijek bio uz 'Saloon', a pogotovo tijekom ovog njihovog najtežeg razdoblja, nismo znali da smo cijelo to vrijeme bili i - u njemu! (Vidi foto!)

 

Bilo nam je iznimno drago to vidjeti. Isto kao i ponovno otvoreni Saloon te posjetiti prvi party koji je tamo organiziran nakon više od 5 godina, a koji je organiziran u stilu osamdesetih godina prošlog stoljeća. O tom paryju - ekskluzivno za Wall.hr - pisao je organizator te osnivač veoma popularne Facebook grupe '80e u Zagrebu'.

I, treća tema tog' dana, a podsjećam vas da smo još uvijek na prvom danu u tjednu, bila je kratka priča našeg urednika kulture, Đure Jelačića, a koju je pisao za Festival europske kratke priče koji se ovaj tjedan održavao u Zagrebu i Rijeci te o kojemu smo na Wall.hr-u s velikim veseljem pisali. Đurina priča, uzgred kazano, nije ostvarila pretjeran uspjeh na festivalu jer ju, jebatga, nije stigao poslati na vrijeme...
 
---
 
Niti ostatak tjedna nismo, nota bene, gulili kikiriki. Modne teme, koje čine jednu od osnova našeg portala, započeli smo sa zanimljivom pričom o najboljem nogometašu među modnim kreatorima i najboljem kreatoru među nogometašima, Andrei Arshavinom, a nastavili smo s mnogim drugima poput cipela koje je dizajnirala Sarah Jessica Parker, poznatija kao Carry iz Sex&Grada, o novoj Desiqual kampanji, najvrijednijim brendovima modne industrije te H&M-ovim iznimno traženim, ali i na portalu 'klikovanim' suknjama.
 
Pisali smo, nadalje, i o kurikularnoj reformi koja je ovom društvu nužno potreba te smo podržali protesni skup koji se točno godinu dana nakon onog prvog, a koji je pohodilo više od 50 000 ljudi, ponovno održao na Jelačić Platzu pod duhovitom parolom;'Čekamo tramvaj zvan obrazovna reforma'. Osim načelne podrške, pružili smo i nekoliko konkretnih prijedloga za reformu, a koje bi - iako su pomalo šaljivi - trebalo shvatiti itekako ozbiljno. Mnogo ozbiljnije od onih koji nastoje uništiti ovu kurikularnu reformu i, uvesti onu klerikularnu...
 
Za kraj tjedna, naš kućni doktor za film, Vuk Radić, dotaknuo se još jedne obrazovne teme. Pisao je, naime, o filmu 'Top Gun', a što je zapravo vojna škola punim imenom: 'The United States Navy Strike Fighter Tactics Instructor program'. 'TOPGUN'je kolokvijalni naziv za tu instituciju po kojemu je, evo, film dobio ime. Zanimljiv detalj vezan za tu školu je da su svim polaznicima njihovog programa uveli novčanu kaznu od 5 američkih bucksa ukoliko iskoriste neki od megapopularnih citata koje je u filmu izrekao Tom Cruise, ali naš kolumnista to nije spomenuo. Umjesto toga nadrobio je mnogo o tome kako je kao mali imao nekog prijatelja koji je bio njegov 'Goose' pa je on, valjda, po tome bio Maverick, i njihovom pjevanju 'Great Balls of Fire'. O tome što je s njih dvoje bilo kasnije te da li su svoj odnos prenijeli i na neku višu razinu, nije nam ništa rekao, niti napisao. Pa ipak, zbog njegove stručne analize filma (čovjek priprema doktorat), te zanimljivog zaključka kako je to zapravo tinejdžerska akcija i da Iceman uopće nije loš tip - svakako vam preporučujemo čitanje tog teksta. A, naravno, i sve ostale nabrojane u ovom kratkom pregledu proteklog tjedna na najljepšem portalu na cijelom world wide webu...