Uskrs u mom domu
Uskrsni stol svake godine je za mene veliki izazov. Nešto staro - tradicionalno, nešto poklonjeno i nešto novo (baš kao kod mlade)...
Veselim se uskrsnom doručku prvenstveno zato što se vesele i moje kćeri. Sari je to poseban doživljaj. To joj je vjerojatno poveznica s djetinjstvom i mojom majkom...
Sve već kreće od farbanja jaja u subotu i crtanja raznih likova po istim. Oduvijek sam znala dobro crtati, baš kao i moj tata pa sam crtala Mikija, Mini, Paju, Patu, Šilju i druge likove, a od kad su se i kćeri uključile u tradiciju farbanja, one vode glavnu riječ...
Dakle, kasni doručak, oko 10 i 30 - 11 sati - jer ipak moraju se svi naspavati i skupiti... Dokle imam obavezu sve pripremiti i servirati.
Pastelne boje - stoljnjaci, podmetači, cvijeće, svijeće, ukrasi zečeka, piceka i jajčeka...
Dan, dva prije napravim veći dio, a na sam Uskrs stavim peći kruh, pogače, peciva i quishe.
Bogat i pun stol za mene je simbol sreće i zajedništva, obitelji. Kucanje s pisanicama je poseban obred - čija pisanica je najčvršća i tko je pobjednik?
Što pripremiti? (Svi recepti su već objavljeni na našem portalu).
Bez klasične kuhane šunkice - ne može. Svake godine kupim jednu domaću šunkicu - vratinu kod mojih mesara Maria i Filipa, za mene, u najboljoj mesnici u gradu - "Don Vito" na placu na Kvatriću. Šunku kuham na klasičan način, u hladnoj vodi s dodatkom žlice soli i lovorom. Koliko je šunka teška toliko je vremena kuham. Dakle onu od 1 kg kuham sat vremena. Kad je gotova pustim je da se ohladi u toj vodi u kojoj sam je kuhala. Onda je meka, sočna, jako fina!
Uskrsni kruh ili pogača sa šunkicom (svake godine na drugi način). Ili šunkica u kruhu ili u lisnatom tijestu (recept ovdje) ili na talijanski (sicilijanski) način - s komadičima šunke, jaja i sira (recept ovdje).
Domaći kruh ili pogača (ove godine kruh sa suhim smokvama) s nekoliko namaza, ove godine s ljutkastim namazom od sira i oraha (recept ovdje) te nezaobilazna gušća pašteta (recept ovdje) koju ove godine radim u kuglicama (kao trufles) uvaljana u med i bademove listiće.
Ružice sa šunkom ili pršutom (recept ovdje)
Uskrsne brusketice: od svega što imam kući - tu kreativnost dolazi do izražaja: jaja, kadulja i papar pa ricotta, cherry rajčice i bosiljak, zatim brie, med i šnitice kruške, zatim rotkvice i krema od oraha pa šparoge i brie pa šunka i mladi luk... Nebrojeno kombinacija... Jedna kreativna i šarena plata...
Nezaobilazne uskrsne pince (recept ovdje), uskrsna zvijezda (recept ovdje), uskrsne ružice s čokoladom (recept ovdje), najbolji recept moje Eme iz Zadra i nešto novo Ruski uskrsni kruh s cimetom (recept ovdje).
Quiche (vidjet ću još s čim ove godine... - ovdje je osnovni recept) i ove godine mini košarice sa zarolanim povrćem i krem sirom (recept ovdje)
Uskrsna salata s jajima (ustvari klasična francuska (recept ovdje) s dodatkom jaja, kockica šunke i naribanog sira.
Grillane šparoge u panceti - kratko blanširajte šparoge (uronite očišćene šparoge u vrelu posoljenu vodu na 20-30 sekundi), osušite ih i oko 5,6 šparoga zajedno zamotajte šnitom pancete. Kratko ih pecite na grillu ili grill tavi.
Crostata s čokoladom (recept ovdje)
Kolač od kokosa s limetom (i za vegane) (recept ovdje)
Ove godine sigurno barem jedna tortica, ali ne znam još koja - Reforma, Dubrovačka ili Boem, a vizualno meni je ovako, s čokoladnim jajima ukrašena baš fora:
Nadam se da sam vam dala bar nekoliko ideja za Uskrsni doručak. Veselo vam kuhanje i sretan vam Uskrs!