Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Najbolje božićne štangice bake Ane

BOŽIĆNE ŠTANGLICE BAKE ANE, Sanja Tišma, Zagreb Moja životna prijateljica Sanja, (doktorica znanosti), za sebe kaže da je poznata kao „ne“ kuharica, ali ima neke svoje fetiše..., a jedan od njih je kolač koji je radila njezina baka Ana, a kojeg u ovom obliku sigurno nigdje nećete naći. Recept potiče, kaže obiteljska legenda, od oca Augusta Šenoe, koji je bio biskupski slastičar, a u Sanjinu je obitelj došao preko njezine bake Ane – Slavonke koja je bila prava maherica u izradi kolača. Nakon bake, nitko ga do sada nije uspio napraviti „kako spada“ (nikome se tako dobro ne stisne glazura kao njoj), no moja Sanja je uporna… i sve bolja iz godine u godinu..., a štangice su – legenda!Vrijeme pripreme: 30 minutaVrijeme pečenja: 30 minutaTemperatura pećnice: 120CČetvrtasti kalup promjera pećnice (obrnuta strana) » pročitaj više

Najbolja crno-bijela čokoladna torta

Ovaj savršen recept za vrlo jednostavnu čokoladnu tortu čije se pola smjese peče, a pola je krema dobila sam prije par godina od moje prijateljice Daniele Vuletić, Deni. Napravila ju je za jedan naš babinjak i od tada je postala naša omiljena torta koju sve često radimo kad nemamo puno vremena za kuhanje ove ili one kreme jer je jednostavna, brzo se napravi i nema neke pretjerane nauke... » pročitaj više

Zapečena tjestenina sa šunkom, sirom i tikvicama

Zapečenu tjesteninu radim uglavnom kada mi ostane tjestenine od nekog drugog jela dan ranije. Tada je zapečem s nečim što imam u hladnjaku. Ova kombinacija šunka, sir i tikvice je meni jedna od najdražih. I oni koji ne vole tikvice, u ovakvoj kombinaciji će im se svidjeti. Garantiram. » pročitaj više

Prisiljeno zelje s paradajzom

Prisiljeno slatko zelje s paradajzom ili kupus s paradajzom radile su i obje moje bake i moja mama, a danas ga rado radimo i moja sestra i ja. Malo izmijenjeno, laganije i nešto modernije nego nekada. Izbacila sam brašno, dodala malo mediteranskih začina, suncokretovo ulje ili mast zamijenila maslinovim... Možete ga napraviti gušće i servirati kao prilog uz faširane šnicle i pire krumpir ili malo rijeđe, kao varivo, sa žlicom. Bilo gušće ili rijeđe, najviše ga volim jesti samostalno, kao glavno jelo, ali zato pojedem nekoliko tanjura jer toliko guštam u njegovim okusima... Doslovno, davim se u prisiljenom zelju... Obožavam! » pročitaj više