Recept: najbolji pileći saft

| Wine and dine |

Pileći saft s mrkvom i graškom, priprema jela
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Moj pileći saft

Ovo je moj pileći saft bez zaprške. Osobno ne stavljam ni Gustin (škrobno brašno), ni brašno u niti jedan saft. Ako ga želim ugustiti, podinstam malo povrće uz mrkvu (peršin, celer, papriku, paradajz...) pa ga usitnim štapnim mikserom. Nekad dodam grašak, nekad ga izostavim...

Za 4-5 osoba

Vrijeme pripreme: 10-ak minuta

Vrijeme kuhanja: 30 - 40 minuta

  • 1 pile (narezano na komade)
  • 1 luk (sitno narezan)
  • 1-2 mrkve (naribana)
  • 1 šalica graška (može i ne mora)
  • 1 dl vina (bijelo ili crveno vino)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • mediteranske trave (majčina dušica, ružmarin...) - prema želji
  • 1 lovorov list
  • prstohvat curry-a
  • prstohvat muškatnog oraščića
  • 1 žlica koncentrata paradajza
  • pileći temeljac ili voda s kockom za juhu
  • putar
  • maslinovo ulje (ili miješano maslinovo i biljno)
  • sol
  • papar
Pileći saft s mrkvom i graškom
Pileći saft s mrkvom i graškom

Zagrijte pileći temeljac, a dotle izrežite pile na komade, operite ih, osušite papirnatim ubrusom i posolite. Na ulju podinstajte luk, dodajte naribanu mrkvicu, prema želji grašak, promiješajte pa dodajte pripremljene komade pileta te dinstajte još nekoliko minuta miješajući da pobijele sa svih strana. Zalijte vinom (prema želji bijelim ili crvenim), miješajte, a kad vino ishlapi dodajte mediteranske trave, lovor, curry, naribani muškatni oraščić i koncentrat paradajza, promiješajte i zalijte vrućim pilećim temeljcem te prema okusu još dosolite i popaprite. Dinstajte oko pola sata, 40 minuta poklopljeno na laganoj vatri i povremeno promiješajte.

Servirajte uz tjesteninu, pire krumpir ili njoke, a ako želite zdraviju opciju gdje ugljikohidrate odvajate od bjelančevina, gratinirajte povrće ili napravite pire od bundeve te servirajte uz veliku zdjelu salate.