Monte torta

| Wine and dine |

Monte torta
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

MONTE TORTA

po receptu od Sandre Lerga iz Zadra, a na nagovor moje Mateice Kotlar - Hvala curke! <3

Istina, malo zahtjevnija torta. Nije teška i komplicirana, samo treba malo više vremena za nju. Ali isplati se svaka uložena sekunda. Čisto oduševljenje! Senzacija! Po mnogima jedna od najboljih torta ikad, a onima koji vole Monte - najbolja! Radila sam je mojoj nećakinji Lari za rođendan i nestala je za tren. Njezin komentar je bio: Tetka, ovo je bomba!

Vrijeme pripreme: oko 90 minuta

Vrijeme pečenja: 10-ak minuta

Temperatura pećnice: 180C

Okrugli kalup za tortu promijera 26 cm

1. red - lješnjaci:

  •  15 dag lješnjaka (prepečeni, oguljeni, krupno nasjeckani)

 2. red - biskvit:

  • 6 bjelanjaka
  •  6 žlica šećera
  •  6 žlica brašna

Krema (žuta i čokoladna):

  •  6 žumanjaka
  •  10 dag šećera
  •  2 pudinga od vanilije
  •  2 žlice brašna
  •  1 l mlijeka
  •  2 vanilin šećera
  •  25 dag putra
  •  10 dag štaub šećera

Za čokoladnu kremu:

  • 10 dag čokolade za kuhanje

 Red Nutelle:

  •  20-ak dag Nutelle

 Red Bettit beure keksiju:

  • oko 15 dag pettit beure keksiju

Red šlaga:

  •  1/2 l slatkog vrhnja za šlag

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180C.

Monte torta
Monte torta - prepečeni lješnjaci za tortu

1. Lješnjaci:

Lješnjake kratko popecite na tavi, ohladite i skinite im koricu lagano trljajući rukama, stavite u vrećicu i batom usitnite. U kalup stavite masni papir, a stranice namažite putrom i pobrašnite pa u kalup istresite i rasporedite lješnjake kao prvi sloj torte te napravite biskvit:

2. Biskvit:

Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg, dodajte šećer i na kraju umiješajte brašno te smjesu sipajte u kalup na lješnjake i pecite 10-ak minuta u zagrijanoj pećnici dok smjesa ne poprimi lagano smećkastu boju. Kad se biskvit ohladi, okrenite ga tako da biskvit bude dolje, zadnji red, a lješnjaci gore - drugi red i vratite u kalup za tortu i vratite obruč od kalupa da vam bude lakše slagati redove torte.

3. Nutella:

Malo ugrijte Nutellu i oprezno premažite njome sloj lješnjaka.

4. Pettit bere keksi

Na Nutellu složite pettit bere kekse natrgane na nepravilne komadiće da pokrijete cijelu površinu torte.

5. Krema:

Na laganoj vatri kuhajte 8 decilitara mlijeka, a dokle u zdjeli pomiješajte žumanjke sa šećerom pa dodajte 2 pudinga od vanilije, 2 žlice brašna i dva decilitra mlijeka. Kad mlijeko provrije, ukuhajte smjesu i miješajte par minuta. Ohladite kremu uz povremeno miješanje da se ne stvori kožica. Stavite lonac u drugi lonac s vodom/ledom da se brže hladi i povremeno miješajte. U drugoj zdjeli izmiksajte omekšani putar sa štaub šećerom pa ih umješajte u skroz ohlađenu kremu.

Na pettit bere kekse u kalupu rasporedite pola smjese kreme.

Monte torta - priprema torte
Monte torta u kalupu

6. Čokoladna krema

Čokoladu otopite na pari, u mikrovalnoj ili na ploći u foliji, malo prohladite pa umiješajte u drugu polovicu kreme i rasporedite na žutu kremu u kalup.

Tortu stavite, najbolje preko noći u hladnjak da se stisne.

7. Šlag

Umutite slatko vrhnje u čvrsti šlag, skinite obruč oko torte i premažite tortu šlagom. Vrh obavezno, a ako želite možete premazati i stranice šlagom da se ne vide slojevi torte. Meni je to fora da se vide pa stavim šlag samo na vrh.

Monte torta, Suzy Josipović Redžepagić, Mama zna
Monte torta

8. Ukras

Ukrasite tortu naribanim lješnjacima i komadićima prepečenih lješnjaka.

Redosljed slaganja torte:  

1. biskvit od bjelanjaka
2. lješnjaci
3. Nutella
4. keksi
5. žuta krema
6. čokoladna krema
7. šlag
8. ukras - npr. prepečeni lješnjaci