Čokoladna torta s bademima

| Wine and dine |

Čokoladna torta s bademima
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Čokoladna torta s bademima

Ovo je jedna slatko – gorka torta bez brašna. Bademe možete zamijeniti mljevenim lješnjacima. Brza i jednostavna priprema i oduševljenje za svako nepce, a za predstojeće blagdane - idealna tortica za one koji vole čokoladu i bademe!

Za 8 osoba
Vrijeme pripreme:25 minuta
Vrijeme pečenja: 40 minuta
Temperatura pećnice: 180C

Čokoladna torta s bademima by Suzy Josipović Redžepagić
Čokoladna torta s bademima
  • maslac - za premazati kalup
  • kakao prah - za premazati kalup

• ½ šalice sitno mljevenih badema
• 10 dag šećera
• 9 dag čokolade
   4 žličice maslaca
• 12,5 dag jogurta
• 4 žlice šećera
• 2 žumanjka
• 1 žličica vanilije
• ¼ čajne žličice ekstrakta badema
• 5 bjelanjaka sobne temperature
• ¼ žličice soli
• 1 žličica prženih nasjeckanih badema

Zagrijte pećnicu na 180C. Kalup za tortu premažite maslacem i posipajte kakaom. Mljevene bademe pomiješajte s dvije žličice šećera. Stavite čokoladu i četiri žličice maslaca u posudu za kuhanje na pari te ih rastopite na laganoj vatri dok ne dobijete glatku smjesu. Prebacite smjesu u veliku posudu, dodajte mješavinu s bademima, jogurt, 4 žlice šećera, žumanjke, ekstrakt vanilije i ekstrakt badema. Promiješajte. Miješajte električnim mikserom bjelanjke s prstohvatom soli, postupno dodajte preostali šećer i umiješajte u čvrsti snijeg. Pomoću žlice lagano postepeno dodajte bjelanjke u čokoladnu smjesu pa smjesu sipajte u namašten i pobrašnjen kalup za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici 30 – 40 minuta, odnosno dok se torta ne digne, a vrh osuši. Ohladite tortu na sobnoj temperaturi i pospite je prženim listićima bademima.