Carski drobljenac (kaiserschmarrn) s kestenima

| Wine and dine |

Carski drobljenac
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept za Carski drobljenac (kaiserschmarrn) s kestenima

Mnogi su me molili da im daj moj receptić za famozni carski drobljenac s kestenima koji sam radila na otvorenju novog Top shop dućana u Ilici 44 u Zagrebu prošli tjedan pa evo:

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i pečenja: 25- 30 minuta

  • 5 jaja
  • 6 dag grožđica – namočenih u rumu
  • malo ruma
  • ½ l mlijeka
  • 5 dag šećera
  • 2 vanilin šećer
  • 30 dag oštrog brašna
  • 5 dag putra
  • korica pola limuna
  • 5-6 žlica šnitica/komadića kuhanih kestena
  • 2-3 žlice listića badema
  • prstohvat soli
  • malo mineralne vode (prema želji)
  • štaub šećer – za posipanje
  • 1/2 kg kesten pirea
  • 1/2 l tučenog slatkog vrhnja
Carski drobljenac
Carski drobljenac

U zdjelicu stavite grožđice, prelijte rumom i ostavite da se moče pola sata. U dvije zasebne zdjele odvojite žumanjke od bjelanjaka. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg, a u zdjelu sa žumanjcima ulijte mlijeko, dodajte šećer, vanilin šećer, prstohvat soli, malo mineralne vode, koricu limuna te dobro izmiješajte pjenjačom ili ručnim mikserom. Zatim, uz stalno miješanje, postepeno dodajte brašno dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom u smjesu,pomoću žlice, lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka. U tavicu na rastopljeni putar dodajte ocijeđene grožđice, smjesu za drobljenac, posipajte listićima badema i komadićima kestena te ostavite da se smjesa zapeče s donje strane. Zatim pomoću lopatice okrenite smjesu, usitnite je i pecite povremeno miješajući do zlatno žute boje.

Gotov drobljenac izdašno posipajte štaub šećerom i servirajte uz kesten pire i šlag.