Znate li što je sarajevska kljukuša?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Kljukuša
Kljukuša

Nije čudo što često pravim kljukušu, ipak je to omiljeno jelo mog supruga koje ga sjećanjem vraća u njegovo Sarajevo. Kljukuša mora biti tanka i hrskava, čak lagano zagorena, s puno papra... takva je najbolja! Brzo se pravi, a prefina je... Ovaj je recept od moje svekrve, nane Bademe, koja je pravila najbolju kljukušu na svijetu...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme pečenja: 30 minuta

Temperatura pećnice: 250C

  • 3 - 4 žlica brašna
  • 4 - 5 krumpira
  • 1 luk
  • 1 prašak za pecivo
  • ulje ili putar 
  • vrhnje i jogurt (prema želji) serviraju se uz kljukušu.
  • sol
  • papar

Zagrijte pećnicu na 250C. Operite i ogulite krumpire, krupno ih izribajte i pustite da odstoje i puste vodu. Zatim ga ižmičite, dodajte 4-5 žlica brašna pomiješanog s praškom za pecivo i sitno narezanim lukom, posolite i popaprite te izmiješajte. Rasporedite smjesu u nauljen okrugli kalup i pecite u pećnici dok ne poprimi rumeno zlatnu boju (oko pola sata). Izrežite kljukušu na trokute, kao pizzu, dok je još topla.

*Prema želji kljukušu možete preliti s mješavinom jogurta, vrhnja i sitno isjeckanog češnjaka ili servirati uz jogurt, vrhnje ili kiselo mlijeko.

*Ako pećnicu želite zamijeniti tavom, s istom smjesom u koju dodate 2 jaja, možete oblikovati male medaljone i peći ih u vrućem ulju na tavici.

Kljukuša
Kljukuša