Špageti "Cacio e pepe"

| Wine and dine |

Špageti (spaghetti) cacio e pepe by Suzy Josipović, Mama zna
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Iako volim tjesteninu na 101 način kao da sam Talijanka, špagete cacio e pepe su mi jedne od najdražih. Jednostavno, jeftino i dostupno, a okus senzacionalan!

Kada sam stavila slikicu ove tjestenine na društvene mreže, toliko vas je pitalo recept pa sam shvatila da ga nisam nikada napisala ni stavila na wall.hr. 

Evo, ispravljam grešku i ujedno zahvaljujem svima koji me prate i čitaju moje receptiće. :)

Recept za špagete "Cacio e pepe", u prijevodu špagete sa sirom i paprom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15-ak minuta

  • 40 dag špageta ili neke druge tjestenine
  • 20 dag talijanskog tvrdog ovčjeg sira Pecorino (dio može i grana padano)
  • 2 žlice crnog papra
  • sol

U loncu sa slanom vodom skuhajte špagete al dente (uvijek 2-3 minute manje nego piše na uputstvu jer će se još kuhati s umakom, a definitivno ne smiju biti prekuhane).

U zdjelu naribajte 15 dag sira pecorino i dodajte šeflju vode iz lonca u kojem se kuha tjestenina, miješajte dok ne dobijete kremasti umak.

Ako imate krupni papar malo ga zagrijte na tavi da pusti miris pa ga usitnite u mužaru ili blenderu, a ako imate usitnjeni papar dodajte ga na tavu na malo maslinovog ulja, promiješajte pa dodajte šeflju vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Šeflju, dvije škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina odvojite u zasebnu zdjelicu pa procijedite tjesteninu i dodajte je u tavu s paprom. Miješajte potresajući tavu (poput Chefova) ili samo promiješajte.

Dodajte kremu od pecorina i promiješajte špagete kako bi sljubili sve okuse. Prema potrebi dodajte još malo ostavljene škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina.

Servirajte na tanjur, možete ga prvotno posipati s malo mljevenog papra, a na špagete izribajte 5 dag pecorina ili ako Vam je pecorino prejak, upotrijebite grana padano.

Pomoću žlice i vilice promiješajte naribani sir i guštajte baš kako to rade Rimljani! Bon appetit! 

Špageti (spaghetti) cacio e pepe by Suzy Josipović, Mama zna
Špageti cacio e pepe