Špageti pureći bolognese

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Špageti s purećim umakom bolognese (bolonjez)

Za 4 - 5 osobe

Vrijeme pripreme: otprilike pola sata

  • ½ kg mljevene puretine
  • 1 veliki luk (sitno nasjeckan)
  • 1 mrkva (naribana)
  • 1/2 korijena celera (prema želji)
  • 1 dl bijelog vina
  • 20 dag pelata (zgnječenih) ili pasirani paradajz
  • muškatni oraščić
  • bosiljak
  • origano
  • lovor
  • klinčić
  • prstohvat cimeta
  • mesni temeljac ili voda s kockom za juhu
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar  
  • 50 dag špageta (ili bilo koje druge tjestenine)
  • svježe ribani parmezan - za posipanje
Špageti bolognese
Špageti bolognese

Na 3-4 žlice maslinovog ulja podinstajte luk i dodajte naribanu mrkvu te prema želji naribani korijen celera. Dinstajte nekoliko minuta pa dodajte mljeveno meso, razdvajajte ga vilicom da ga što više usitnite pa ga i pržite dok ne dobije smeđu boju. Posolite, popaprite, podlijte vinom i pustite da vino ispari na laganoj vatri. Dodajte paradajz i pomiješajte. Dodajte prema želji začine: muškatni oraščić, bosiljak, origano, klinčić i cimet te poklopljeno dinstajte na laganoj vatri 20-ak minuta (a prema želji možete i dulje), prema potrebi podlijtevajte vrućim temeljcem. Otklopite i pustite da se umak zgusne. Probajte pa prema potrebi još dosolite i popaprite.

Servirajte bolonjez uz bilo koju vrstu tjestenine, najbolje uz tagliatelle, fettuccine ili spagette. Ako je umak pregust, možete ga razrijediti s malo škrobne vode u kojoj se kuhala tjestenina. Posipajte sa svježe naribanim parmezanom.

*Umak također možete iskoristiti za pripremu lazanja, musake ili složenca.