Kremasti rižoto s pečenom bučom i bademima

| Wine and dine |

Rižoto s bučom by Suzy Josipović REdžepagić
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

 Savršen recept za ove jesenske dane - Rižoto s kremom od pečene buče i bademima

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30-ak minuta

  • 40 dag riže
  • 1-2 glavice ljutike ili luka
  • 10 dag pečene buče (začinite je solju, paprom, mediteranskim travama i maslinovim uljem)
  • ½ dl bijelog vina
  • 1/2 l - 1 l vrućeg jušnog povrtnog temeljca
  • naribana korica 1 nešpricanog limuna
  • 5 dag mljevenih badema
  • 1 žlica kurkume
  • kockica putra
  • 3-4 žlice Parmigiano Reggiano sira
  • maslinovo ulje ili putar
  • sol
  • cayanski papar
  • listići badema – za ukras
  • grančica majčine dušice – za ukras
  • 1-2 žlice kreme od buće – za ukras
Rižoto s bučom by Suzy Josipović REdžepagić
Rižoto s bučom

Zagrijte pećnicu na 180C. Buču očistite (odstranite sjemenke i srčiku) i narežite na komade, posolite je, poparite, pospite mediteranskim travama i zalijte maslinovom ulju te pecite 20-ak minuta. Ogulite je i izmiksajte štapnim mikserom u kremu.

Narežite ljutiku i podinstajte je na maslinovom ulju ili putru. Dodajte rižu i kratko je zastaklite pa zalijte bijelim vinom. Kad vino ispari zalijevajte s vrućim povrtnim temeljcem cijelo vrijeme miješajući rižoto. Posolite, popaprite, dodajte kurkumu i začine prema želji, koricu limuna pa umiješajte kremu od buče te pospite naribanim bademima. Pred kraj dodajte kockicu putra i umiješajte 3-4 žlice parmezana.

Pazite da je rižoto al dente, da mu je sredina malo tvrđa jer će rižoto do dolaska u tanjur još malo omekšati i upiti tekućinu.

Rižoto pospite listićima badema, ukrasite grančicom majčine dušice i servirajte uz parmezan.