Recept: Zlevanka, stara mala samoborska kuharica
Zlevanka se jede kao slano, ali i kao slatko jelo jer se posipa šećerom ili se namaže domaćim pekmezom.
Ovo je originalni recept iz Male samoborske kuharice, a ja osobno stavim i jedan ili dva vanilin šećera te mast zamijenim kokosovim uljem. Jednostavno, brze pripreme, za doručak - savršeno! Tko voli slano, jede slano, tko voli slatko, pošećeri kristalnim šećerom i jede slatku. :)
Vrijeme pripreme: 10 minuta
Vrijeme pečenja: 45 minuta
- 75 dag kukuruznog brašna
- 1 ili 2 jaja
- 1 l mlijeka
- 1 žlica masti
- 4 dcl kiselog vrhnja
- 2 žlice šećera
- malo soli
- malo germe
Zagrijte pećnicu na 180C. Dobro promiješajte sve sastojke drvenom kuhačom i izlijte u kalup te stavite u zagrijanu pećnicu peći dok zlevanka ne porumeni, oko 45 minuta. Po želji u smjesu stavite i svježi sir. Tijesto će dobiti koricu po površini i sa strane. Gotov kolač narežite na kocke i po želji posipajte kristal šećerom.