Zlevanka

| Wine and dine |

Zlevanka
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Recept: Zlevanka, stara mala samoborska kuharica

Zlevanka (zlevka, zljevka) se u Samoboru te u okolnim selima jela kao posebno jelo za užinu ili za večeru. Redovito se pripremala težacima na polju i sudionicima na berbi.

Zlevanka se jede kao slano, ali i kao slatko jelo jer se posipa šećerom ili se namaže domaćim pekmezom.
Ovo je originalni recept iz Male samoborske kuharice, a ja osobno stavim i jedan ili dva vanilin šećera te mast zamijenim kokosovim uljem. Jednostavno, brze pripreme, za doručak - savršeno! Tko voli slano, jede slano, tko voli slatko, pošećeri kristalnim šećerom i jede slatku. :)

Vrijeme pripreme: 10 minuta

Vrijeme pečenja: 45 minuta

  • 75 dag kukuruznog brašna
  • 1 ili 2 jaja
  • 1 l mlijeka
  • 1 žlica masti
  • 4 dcl kiselog vrhnja
  • 2 žlice šećera
  • malo soli
  • malo germe
Zlevanka
Zlevanka

Zagrijte pećnicu na 180C. Dobro promiješajte sve sastojke drvenom kuhačom i izlijte u kalup te stavite u zagrijanu pećnicu peći dok zlevanka ne porumeni, oko 45 minuta. Po želji u smjesu stavite i svježi sir. Tijesto će dobiti koricu po površini i sa strane. Gotov kolač narežite na kocke i po želji posipajte kristal šećerom.