Napravite dalmatinsku deliciju - arancine

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Arančini
Arančini

Arancini su dalmatinska slatko-kisela delicija. Tradicionalno se rade za Božić i daruju kao jestivi poklon... Arancini su zašećerena korica naranče, limuna, limete ili grejpa. Rade se isključivo od neprskanih naranči ili od neprskanih limuna, limete i grejpa, jer u suprotnom nisu jestivi onako puni pesticida...

Arancini
Arancini

Vrijeme pripreme: 3-5 dana namakanje

Vrijeme kuhanja: 30 - 40 minuta

Vrijeme sušenja: 5-6 sati

50 dag ocijeđene narančine korice

Za šećerni sirup:

  • 2,5 dl vode
  • 50 dag šećera

Za posipavanje:

  • kristal šećer

Koricu neprskane naranče narežite na duguljaste štapiće (rezance) široke oko 5 mm. Močite ih u vodi oko 3 do 5 dana. Vodu mijenjajte 2 puta dnevno da se izvuče sva gorčina iz njih. Zatim korice ocijedite i izvažite. Dodajte istu količinu šećera i kuhajte povremeno miješajući dok tekućina ne ispari, a korice ne postanu staklaste. Izvadite ih i još vruće rasporedite po masnom papiru koji prvo pospite kristalnim šećerom te ih uvaljajte u isti. Odmah ih odvojite da se ne zalijepe. Arančine sušite na rešetci par sati ili preko noći. Gotove korice čuvajte u dobro zatvorenoj limenoj kutiji da se previše ne stvrdnu. Tako mogu dugo stajati.

Ako želite čokoladne arancine, osušite ih na masnom papiru bez šećera i ohlađene umačite u otopljenu čokoladu pa ih posušite na rešetki.