Ultimativno: špagete sa škampima!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špageti sa škampima
Špageti sa škampima

Netko ih pravi na crveno, neko samo s maslinovim uljem, netko s vrhnjem na bijelo... Kako tko voli. Ukusi su različiti i kaže se da se o njima ne raspravlja. Al škampi su škampi... Dalmatinski recept kaže - što prirodnije, da se osjeti okus mora i škampa, a ne ostalih začina...

Za 4 - 5 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 40 dag špageta
  • 40 dag očišćenih repova škampa
  • 1-2 češnja češnjaka (sitno nasjeckani)
  • 1 dl bijelog suhog vina
  • 3-4 dl pirea od paradajza - prema želji
  • peršin (sitno nasjeckani)
  • maslinovo ulje
  • temeljac (od glava i ljušture škampa)
  • sol
  • papar

Očistite škampe – odvojite im repove za umak, odstranite crne trakice (crijeva), a od ljuštura skuhajte temeljac. Skuhajte špagete al dente. Na maslinovom ulju, prepržite sitno nasjeckan peršin i češnjak, dodajte temeljac i vino, potom očišćene repove škampa. Kad škampi poprime zlatno-smeđu boju, dodajte pire od paradajza i dinstajte (samo lagano zagrijavajte – škampi ne smiju provriti, jer tada postanu tvrdi!!!). Posolite, popaprite i pomiješajte s špagetima.