Tri savršene paštete za Badnjak: bakalar, losos i tuna

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pjenica od bakalara
Pjenica od bakalara

Pjenica od bakalara

Svaki Badnjak veselim se ovom savršenom namazu - pjenici od bakalara. Jednostavno - obožavam! Pravim je i bez krumpira, ali onda češnjak obavezno prokuham u mlijeku pa sve zajedno izmikasam. Još uz domaći kukuruzni kruh... Mljac!

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: bez kuhanja bakalara i krumpira 10 minuta

  • 30 dag kuhanog očišćenog bakalara
  • 15 dag kuhanog krumpira
  • 1 dl maslinovog ulja
  • češnjak (sitno nasjeckan)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • ½ dl slatkog vrhnja
  • sol
  • papar

Bakalar, krumpir, češnjak, peršin, slatko vrhnje i maslinovo ulje posolite i popaprite te sve zajedno izmiksajte u blenderu u gustu pjenicu. Stavite u zdjelicu i ohladite u hladnjaku. Prije serviranja grabilicom za sladoled odvojite u porcije.

Pjenicu možete napraviti i bez krumpira (na način mog prijatelja Veljka Barbierija): 10 nasjeckanih češnjeva češnjaka skuhajte u 2-3 dl mlijeka, izmikasajte zajedno sa mlijekom u kojem su se kuhali, očišćenim i skuhanim bakalarom, maslinovim uljem, žlicom prezla i nasjeckanim peršinom. Posolite, popaprite i ohladite u hladnjaku.

Pašteta od dimljenog lososa
Pašteta od dimljenog lososa

Pašteta od dimljenog lososa 

Za samo 5 minuta pripreme imate sjajno predjelo, pa gdje će bolje? Tko voli losos kao ja, ne treba mu ništa drugo poslije...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 5 minuta

Vrijeme hlađenja: 1 sat

  • 20 dag dimljenog lososa
  • 20 dag kremastog sira – philadelphia, abc namaz...
  • po 2 žlice nasjeckanog kopra, peršina i bosiljka
  • sok ½ limuna
  • sol
  • papar

Kremasti sir, limununov sok, začine i losos izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Posolite i popaprite. Stavite u zdjelicu i ohladite u hladnjaku da se pašteta stisne. Poslužite uz prepečenac.

Pašteta od tune
Pašteta od tune

Pašteta od tune

Najbolji recept za paštetu od tune ikad! Tko kod ju je probao, priznao je da bolju nije jeo... Moji klinci je naprosto obožavaju...

Za 6 - 8 osoba

Vrijeme pripreme: 20 minuta

  • 2 - 3 konzerve tune u ulju  (iscijedite dio ulja, pa ako kasnije treba dodajte maslinovo)
  • 3 - 4 kisela krastavaca
  • senf
  • 3 - 4 žumanjaka (tvrdo kuhani)
  • ½ putra (12,5 dag)
  • 8 -10 kapara
  • 3 -4 inćuna
  • sol
  • papar

Tvrdo skuhajte 3 - 4 jaja (bjelanjke pojedite, a žumanjke stavite u zdjelu i zgnječite vilicom), dodajte sve ostale sastojke u  količinama prema osobnom okusu. Izmiješajte štapnim mikserom ili u blenderu. Probajte i  dodajte prema potrebi i ukusu još začina.

Prema želji možete dodati maslinovog ulja, a putra smanjiti.