Tjestenina s rakovicama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špageti s rakovicama
Tjestenina s rakovicom

ŠPAGETI S RAKOVICAMA (GRANCIGULAMA) recept na način mog prijatelja, ronioca i vrsnog kuhara Borisa Frkovića, Frksa iz Povila

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme – čišćenje i kuhanje rakovica: oko 60 minuta

Vrijeme kuhanja: 15 - 20 minuta

  • 40 dag špageta ili bilo koje druge tjestenine
  • 1 kg rakovica (3-4 veće rakovice)
  • 3 - 4 češnja češnjaka (protisnuti)
  • peršin (sitno nasjeckan)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 dl slatkog vrhnja (po želji)
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Četkom očistite rakovice. Kuhajte ih u vreloj vodi (leđa okrenite prema dolje, noge gore) oko 20 minuta. Izvadite ih, malo ohladite i izvadite meso iz ljušture i iz kliješta (prema želji za ukras ostavite i neku s oklopom). Posebno kuhajte špagete ili neku drugu tjesteninu al dente u slanoj vodi. Na tavi na maslinovom ulju dinstajte na laganoj vatri češnjak, peršin i očišćene rakovice. Posolite i popaprite te dodajte malo bijelog vina. Dodajte skuhane špagete i dobro promiješajte. Po želji dodajte malo slatkog vrhnja, žlicom pirea od paradajza ili jušnog temeljca, zavisno od toga jel volite na bijelo, crveno ili lagano samo s jušnim temeljcem. Ponovo promiješajte i posipajte peršinom.