Tjestenina puttanesca (inćuni, masline i kapari) rimski recept
Postoji mnogo zabavnih priča vezanih uz umak puttanesca (puttana, tal. prostitutka), a najpopularnija je ta da su ga prostitutke spremale upravo uz tjesteninu (pastu) i stavljale ga na prozore da bi mirisima privukao brojne šetače i klijente...
Za 4 - 5 osoba
Vrijeme pripreme: 25 minuta
- 50 dag tjestenine
- 6 fileta inćuna (nasjeckana)
- 1 žlica kapara
- 12 komada crnih otkoštenih maslina
- 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
- 25 dag pelata
- origano
- ½ šalice vode
- 2 žlice maslinovog ulja
- sol
- svježe mljeveni crni papar
Na tavi zagrijte maslinovo ulje, dodajte inćune i češnjak pa kratko podinstajte. Dodajte zgnječene pelate. Smanjite vatru pa dodajte kapare, masline, origano, crni papar, ½ šalice vode i sve dinstajte 20-ak minuta. U međuvremenu skuhajte tjesteninu al dente. Ocijedite je i promiješajte s umakom.
Prema želji poslužite s parmezanom.