Tatarski biftek

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Tatarski biftek

Za svoj 18 rođendan napravila sam tatarski biftek po ovom receptu. Dao mi ga je osobno slavni Stevo Karapanđa koji je tada bio chef u Esplanadi. Malo je reći - svi su bili oduševljeni. Neki koji su ga tada prvi putra probali, mislili su da jedu kolač... Od tada do danas, tartarski radim često, pogotovo kad dolaze gosti te definitivno spada u moje omiljeno predjelo (jelo). Radim ga neposredno prije nego dolaze gosti (jer mora biti jako svježe napravljen) ili čak sve nasjeckam pa ga pravim pred gostima za stolom. Znam, ne piše koliko čega ide. Znam, ali ne mogu napisati, jer je ovo zaista odokativno, prema instinktu, prema želji, prema ukusu... probati ću napisati otprilike... Obavezno kad ga napravite, probajte. Ili neka ga drugi probaju, vi miješajte. Ako fali soli, dodajte. Ako fali papra, dodajte. Ako fali ljutine i žestine, dodajte Tabasco i francuski konjak...

TATARSKI BIFTEK

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: sat vremena

  • 50 dag junećeg bifteka (ručno kosanog)
  • majoneza (domaća ili kupovna, prema želji) - cca 2-3 žlice (Domaću napravite od žumanjka, malo senfa, nekoliko kapi limuna i ulja)
  • češnjak (sitno nasjeckan) - cca 2 češnja
  • luk (sitno nasjeckan) - 1 luk
  • senf - 2-3 žlice
  • paradajz u tubi - 1 žlica
  • crvena paprika - 2 prstohvata
  • lišće peršina (sitno narezano) - cca 10-ak listića
  • kiseli krastavci (sitno nasjeckani) 5-6 manjih krastavaca
  • kapari (sitno nasjeckani) - cca 10-ak
  • crne otkoštene masline (sitno narezane) - cca 7 - 8 komada
  • 1-2 inćuna (sitno narezana) -  može i ne mora - prema želji
  • Tabasco
  • čašica francuskog konjaka ili viskija
  • sol
  • papar

Kupite samo svježi biftek. Stavite ga u pac (meso mora odstajati barem jedan dan u pacu od soli i ulja, a prema želji i od senfa, koji se može izostaviti, jer meso od njega potamni). Ocijedite ga, ručno iskosajte i očistite od žilica. Sve sastojke sitno nasjeckajte i umiješajte u meso. Na samom kraju dodajte konjak. Obavezno ga probajte da vidite što još treba dodati. Količina svih sastojaka ovisi o želji, vlastitom ukusu i okusu kakvog želite da je vaš tatarski. Servirajte ga u zdjelici ili na tanjuru uz nezaobilazni putar i prepečeni toast. Tatarski se jede na način da se na šnitu toasta prvo namaže putar, a na putar tatarski biftek. Dobar tek!

Tatarski biftek