Tabouleh (Libanonska salata) je osvježavajuća i zdrava salata od bugur pšenice (napola skuhana, osušena i zdrobljena pšenica) i raznog povrća, a servira se kao predjelo ili klasična salata. Može se jesti cijele godine jer su sve namirnice dostupne tijekom svih mjeseci. Netko pšenicu namače u hladnoj vodi, netko je samo ispere i ocjedi, a ovako namočena u limunovom soku i maslinovom ulju upit će sve okuse i biti još ukusnija. Također prema želji neke sastojke možete dodati, neke izbaciti, budite kreativni...
Za: 6 - 8 osoba
Vrijeme pripreme: 60 minuta
- 1/4 šalice bulgur pšenice
- 1 žličica naribane limunove korice
- 1/4 šalice soka od limuna
- 1/4 šalice maslinovog ulja
- 1/2 luka (sitno nasjeckan)
- 5 grama lišća od peršina (sitno nasjeckana)
- 1/2 šalice listića svježe mente (sitno nasjeckana)
- 2 krastavca (sitno nasjeckana, bez sredine s košticama)
- 2 paradajza (sitno nasjeckana)
- sol
- papar
U zdjeli pomiješajte sok i koricu limuna, maslinovo ulje, sol i crni papar pa dodajte pšenicu i pustite da se namače oko sat vremena (malo manje, malo više, sve zavisi o tome koliko želite da je mekana pšenica). Sitno narežite luk (ako je luk prejak za vas, možete ga nasjeckanog močiti u hladnoj vodi sat, dva i nekoliko puta promijeniti vodu, ocijediti i osušiti papirnatim ručnicima). Sitno narežite i oprano i osušeno lišće peršina i mente, krastavce i rajčice pa sve stavite u zdjelu. Dodajte natopljenu pšenicu i promiješajte. Ostavite nekoliko minuta da se okusi povežu te poslužite.