Što prava žena kuha nedjeljom?

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Prava žena, da. Jer prava žena je i dobra domaćica. To je neminovno. Mi žene zaista moramo biti sve... i u svemu naj... to nam je suđeno... Al, dosta kukanja, primimo se posla. Nedjelja je dan kada moramo preuzeti palicu (čitaj kuhaču) u svoje ruke i za svoje najmilije prirediti pravi klasičan ručak. To je tako i gotovo. Rijetke žene si mogu priuštiti da ih mužić svaku nedjelju vodi van na ručak (u rijetkim slučajevima - one njega...), a u ovo krizno doba, sve manje i manje... Svaki tjedan čujem da se neki restoran zatvorio... Al, hajde žene moje, možemo mi to - mi smo žene, majke, kraljice! Toga smo svjesne i to znamo...

Danas ćemo spremiti jedan klasični zagrebački ručak (za sve one izvan zg i hr - danas kuhajte po zagrebački!): juhica, pečeno pile uz povrće i krumpiriće, grah i krumpir salata a za desert - slatko je obavezno. Hajde, danas je nedjelja - možemo se malo opustit i griješit - zaslužile smo...  Sad ću malo razmisliti što ćemo za slatko, pa ću vam javit (objavit...)... Krenimo redom:

MAMINA GOVEDSKA (TELEĆA) JUHA S GRIZ KNEDLIMA

Govedska juha

Za 8-10 osoba

Vrijeme pripreme i kuhanja: 2 sata

  • 3/4 kg koljenice
  • 3 l vode
  • 2 režnja češnjaka
  • goveđa kocka za juhu (po želji) 
  • 2 mrkve
  • stabljike peršina i celera
  • 1 korijen celera
  • 1 zeleni dio poriluka
  • 1 korijen korabice
  • 1 luk
  • 1 list kelja
  • 1 krumpir
  • 1 paradajz
  • ½ paprike 
  • komadić karfiola
  • ½ ljuske jajeta
  • peršin ili vlasac (sitno nasjeckan za posipanje) 
  • 15 dag soli (3 žlice)
  • 5-8 zrna papra

Meso operite i stavite u hladnu, posoljenu vodu pa dodajte svo povrće za juhu i par zrna papra. Kuhajte na laganoj vatri cirka dva sata. Da juha ostane bistra, žlicom uklanjajte pjenu sa površine. Za žuću boju juhe, polovicu mrkve naribajte, popržite na malo ulja i dodajte u juhu. Kad je meso skuhano (mekano), procijedite juhu, narežite mrkvicu na kolutiće i dodajte u procijeđenu juhu. Na kraju dodajte sitno nasjeckani peršin ili vlasac. Napravite griz knedle i zakuhajte ih u juhu.

*Oguljen krumpir ili pola ljuske od jajeta u juhi pokupiti će suvišnu masnoću. Paprika daje poseban okus juhi, isto kao i polovice luka koje morate prvo prepeći na ploči štednjaka .

*Kuhano meso poslužite uz umak od kopra ili neki drugi. U juhu ukuhajte rezance ili griz knedle ili juhu u tanjuru naknadno pospite kockicama prepečenog kruha.

BAKINI GRIZ KNEDLI ZA JUHU

  • ½ žlice masti (ulja)
  • 1 jaje
  • 2 žlice griza
  • malo soli

Izmiješajte sve sastojke i dugo miješajte.

PEČENO PILE U PEĆNICI S KRUMPIRIMA I POVRĆEM

Pečeno pile
  •  1 pile (oko 2 kg)
  • 1 kg krumpira
  • povrće prema želji (mrkva, luk, paprika, celer, paradajz...)
  • ulje (pola maslinovo, pola suncokretovo), prema želji otopljeni putar
  • začini - prema želji (ružmarin, majčina dušica, slatka crvena paprika...)
  • sol
  • papar

Očišćeno i oprano pile posolite i poparite izvana i iznutra. Nasolite očišćeni, oprani, posušeni i narezani na četvrtine krumpir i ostalo povrće te dodatno začinite sve prema želji - ružmarin, majčina dušica, crvena slatka paprika... Stavite pile u vatrostalnu zdjelu, oko njega poslažite krumpir i povrće, prelijte sa uljem i pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200C oko sat vremena. U pola pečenja preokrenite pile na drugu stranu, ali nemojte ga bosti vilicom, nego ga uhvatite sa dvije hvataljke i okrenite. Povremeno ga možete zaliti sa sokom od pečenja. Ako treba zadnji 10ak minuta pojačajte pećnicu na 220C i zapecite još malo da dobije hrskavu koricu.

KRUMPIR SALATA

Krumpir salata
Krumpir salata

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 50 dag krumpira
  • 30 dag rukole (može i ne mora)
  • maslinovo ulje
  • 1 luk  
  • acceto balsamico ili ocat – prema želji
  • limunov sok – prema želji
  • sol
  • papar

Skuhajte krumpir u ljusci u posoljenoj vodi, zatim ga ogulite i izrežite na tanke šnite. Posolite, popaprite. Nekoliko puta ulijte malo maslinovog ulja da krumpir dobro upije ulje. Operite listiće rukole, natrgajte ih i umiješajte u salatu. Dodajte luk narezan na kolutiće, malo limunovog soka i acceta ili octa.

*Rukolu možete zamijeniti sa kaparima ili vlascem.

GRAH SALATA S BUČINIM ULJEM

Grah salata
Grah salata
 

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme:1 dan namakanja graha + 10 minuta

Vrijeme kuhanja: 1 sat i 30 minuta

  • 40 dag graha
  • 10 dag matovilca (može i ne mora)
  • 1 luk
  • bučino ulje
  • sol
  • papar

Grah namačite u vodu dan ranije. Skuhajte u vodi u koju dodajte žličicu soli. Prvu vodu uvijek bacite. Kuhajte ga sat – sat i pol. Pazite da se ne raskuha. Luk ogulite i izrežite na kolutiće, posolite i pustite da malo odstoji da pusti vodu. Kada se grah malo ohladi, dodajte luk. Posolite, popaprite, dodajte očišćen matovilac i  obilato prelijte bučinim uljem. 

Za salatu možete upotrijebiti i grah iz konzerve. Tada grah operite i začinite. Najbolje da salata malo odstoji u hladnjaku da se okusi povežu.