Špageti s mesnim lopticama u umaku od paradajza

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Špageti s mesnim lopticama u umaku od paradajza
Špageti s mesnim lopticama u umaku od paradajza

Recept dana: Špageti s mesnim lopticama u umaku od paradajza

Špageti s mesnim lopticama ili kako Talijani kažu "Spaghetti con sugo e polpette" ili Englezi "Spaghetti meatballs" su jednostavno savršeni... Svaki kuhar ima svoj recept, ali uglavnom su svi slični... Netko umaku doda malo origana, netko majčine dušice... Netko u loptice stavi luk, netko ne, netko doda prezle, netko radi bez, netko radi od svinjetine, netko od junetine, netko pomiješa i jedno i drugo... Kako god, ne znam nikog tko im može odoljeti... Moji klinci ih obožavaju... Ne pamtim da ih je ostalo za drugi dan...

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 30 minute

Vrijeme kuhanja: 50 -60 minuta

50 dag špageta

Umak od paradajza:

  • 8 dl pirea paradajza
  • malo vode - prema potrebi
  • 1  luk (nasjeckani)
  • 1 češanj češnjaka (istisnuti)
  • svježi bosiljak (natrganih nekoliko listića)
  • maslinovo ulje
  • sol

Mesne loptice:

  • 30 dag mesa (prema želji može svinjetina, junetina, ali i lagana puretina)
  • 3 dag starog kruha (namočenog u mlijeko)
  • 1 jaje
  • 3 - 4 žlice prezle (krušnih mrvica)
  • 5 dag sira pecorina ili parmezana (naribanog)
  • 4 žlice peršina – sitno nasjeckanog
  • muškatni oraščić
  • sol
  • papar

svježi bosiljak (nekoliko listića) – za ukras

1. Umak od paradajza:

Na maslinovom ulju podinstajte sitno nasjeckani luk pa dodajte pire paradajza, dodajte svježi bosiljak, posolite i popaprite pa stišajte temperaturu i kuhajte na laganoj vatri. Prema potrebi dodajte malo vode.

2. Mesne loptice:

Za to vrijeme izmiješajte mljeveno meso, stari namočeni kruh, jaje, prezle, naribani sir, nasjeckani peršin, malo muškatnog oraščića, sol i papar te oblikujte male loptice prethodno namočivši ruke vodom da se ne lijepe. Pustite ih da odstoje barem 10-ak minuta.

Dokle stavite vodu za špagete – posolite je i malo pouljite.

Mesne loptice pržite u tavi na ulju. Okrećite ih hvataljkom ili potresanjem tave, nemojte ih ispeći do kraja, samo kratko. Zatim ih dodajte umaku od paradajza da nekoliko minuta zajedno kuhaju.

3. Špagete:

Kad voda provri stavite špagete. Neka kuhaju minutu manje nego piše na ambalaži da budu al dente. Procijedite ih i dodajte umaku. Servirajte na tanjure i prema želji ukrasite bosiljkom.

Mnogi Talijani kada rade polpettine (eng. meat balls) tj. mesne loptice u smjesu stave i 5 dag mortadele i 5 dag kobasice koju prije usitne u blenderu. Bilo koje meso stavite, loptice su izvrsne. Puretinu i teletinu naravno manje kuhate, a junetinu i svinjetinu dulje.