Varivo sa žitaricama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Varivo sa žitaricama by Suzy Josipović Redžepagić
Varivo sa žitaricama

 Obožavam žitarice i mahunarke (grahorice) na sve načine, najviše ipak pripremljene kao varivo. 

 

Za 6 osoba

Vrijeme pripreme: dan prije namočiti žitarice

Vrijeme kuhanja: 30 minuta u express loncu (u običnom 2 sata i 30 minuta)

  • žitarice i grahorice: po 15 dag od svake - grah, slanutak, orzo, zob, ječam, pšenica, jari grah, leća, kukuruz ili jednostavnije kupite mix žitarica, a ako koristite već kuhane iz konzerve, varivo može biti gotovo za pola sata
  • 2 ljutike (luk)
  • 2-3 šnite špeka (može i ne mora), prema želji može i kobasica
  • voda, a može i povrtni temeljac (povrtna kocka ili 2 žlice lovačke juhe) - može i ne mora
  • 2-3 lista lovora
  • mediteranski začini prema želji
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Žitarice i grahorice namočite u vodi dan prije kuhanja. Drugi dan ih procijedite i operite. Na maslinovom ulju podinstajte ljutiku (luk) i dodajte špek narezan na šnitice ili kockice. Dodajte žitarice i grahorice i nadolijte novu vodu, dodajte lovor, mediteranske začine, posolite i poparite. Kuhajte poklopljeno oko 2 sata, a ako kuhate u express loncu što je puno jednostavnije i brže, kuhajte pola sata.

Varivo sa žitaricama, Suzy Josipović Redžepagić
Varivo sa žitaricama