Slatka štrudla od sira

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Slatka štrudla, suzy josipović
Slatki štrudl od sira

Mamin slatki štrudl sa sirom

Neki kažu štrudl, neki štrudla, neki štrudel, strudla, štrudelj, zavitek, a to su sve razna imena za isto jelo. Mnogi ga posvajaju, ali on ipak pripada Austrijancima...

Vrijeme pripreme: s kupovnim korama 20 minuta, s pravljenjem kora 45 minuta (+ stajanje 15 minuta)

Vrijeme pečenja: 1 sat

Temperatura pećnice: 200C

Tijesto:

  • 25 dag brašna
  • ulje
  • sol
  • mlaka voda
  • 1 jaje (može i ne mora)

ili kupovni paket listova za štrudl (6 – 8 kora)

  • ½ kg sira
  • 3 - 4 jaja
  • 1 vrhnje (može i ne mora)
  • 10 dag šećera
  • 10 dag putra
  • grožđice, pinjoli, ušećerena limunova korica, naribana limunova korica (prema želji - ali samo nešpricani limun)

Napravite sami kore za štrudl ili kupite gotove. Ako ih sami radite zamijesite glatko tijesto i stavite ga na nauljeni tanjur da odstoji kojih 15-ak minuta. Zatim ga podijelite u hrpice (zavisno koliko kora trebate) i razvucite jednu po jednu koru na čistom pobrašnjenom tekstilnom stolnjaku.

Zagrijte pećnicu na 200C. Umiješajte filu od malo omekšanog putra, žumanjaka, sira (po želji malo vrhnja), grožđica, limunove korice i pošečerite. Izmiksajte bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano ih dodajte u smjesu sa sirom. Promiješajte smjesu i razvucite je po korama koje lagano namažite omekšanim putrom. Zamatajte i slažite u namašten pleh. Pecite u zagrijanoj pećnici oko sat vremena. Prema želji pospite štaub šećerom.

Slatki štrudl od sira