Savršen rižoto s guštima iz mora, guštajte!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s guštima iz mora
Rižoto s guštima iz mora

Što ćete danas kuhati? Napravite savršen rižoto! S čim? Pa, ljeto je - nabavite plodove mora (svježe ili zaleđene, svejedno). Ako ste na moru i kad već imate ugođaj, nabavite svježe! Iako kad radim rižota, u 90% slučajeva rižu prvo zastaklim na ulju ili putru, pa onda dodajem temeljce, vino i sve priloge, jer tako riža od početka upije sve okuse i sokove, ovaj rižoto je prefini i kada rižu skuhate odvojeno, a saft (buzaru) pripremite posebno, jer su plodovi mora brzo gotovi, njima treba sasvim malo... ako se riža priprema zajedno sa saftom, rižoto znam zalijevati i podlijevati cijelo vrijeme miješajući i 40 min a i duže... Oba načina su izvrsna, ovaj je jednostavniji i brži:

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 20 minuta

  • 40 dag riže
  • ½ kg plodova mora (škampi, kozica, dagnji, liganja..)
  • maslinovo ulje
  • 2 češnja češnjaka (protisnuti)
  • peršin
  • 5-6 kapara
  • 1 dl pelate
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 dl ribljeg temeljca
  • 1 žlica konjaka  - prema želji
  • ružmarin
  • kadulja
  • putar
  • parmezan
  • sol
  • papar

Posebno skuhajte rižu al dente. U međuvremenu, u tavu dodajte maslinovo ulje i plodove mora, sitno nasjeckani češnjak, nasjeckani peršin, kapare, izmiksane pelate i bijelo vino. Dinstajte neko vrijeme dok vino ne ishlapi, zatim dodajte malo ribljeg temeljca i prema želji žlicu konjaka. Zatim dodajte kuhanu rižu. Pomiješajte, posolite, popaprite i dodajte ružmarin i kadulju. Na kraju dodajte komadić hladnog putra i 2 - 3 žlice parmezana te promiješajte.

Rižoto s guštima iz mora
Rižoto s guštima iz mora