Samo jedna obožavana riječ: Pizza!

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Pizza
Pizza

Moja omiljena pizzaje: umak od rajčice, mozzarela,bresaola i rukola. Ako nemam bresaole, onda samo mozzarela i rukola. Pokapano maslinovim uljem. I to je to! Ali pizza s bilo čime je zakon, s čim god ima... Može i vegetarijana, 4 sira, morska, ljuta slavonska... samo da je tijesto tanko i ukusno. Nema ništa gore od mljecavog i predebelog tijesta!

Osnovno tijesto za pizzu:

Vrijeme pripreme: 25 minuta

Vrijeme stajanja tijesta: 2 sata

Vrijeme pečenja: 15 minuta

Temperatura pećnice: 250C

  • 1 kg brašna
  • ½ l vode
  • 3 dag germe
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja

Izradite germu sa malo tople vode. Stavite brašno na radnu plohu. Napravite rupu u sredini i sipajte pola vode te počnite mijesiti. Dodajte izrađenu germu u tijesto i dalje mijesite, dodajući sol i maslinovo ulje dok smjesa ne bude glatka i kompaktna. Oblikujte kuglu od tijesta, pokrijte je kuhinjskom krpom da se diže 2 sata. Zagrijte pećnicu na 250C. Dignuto tijesto ponovo nekoliko minuta mijesite i razvaljajte formirajući tanke krugove za pizzu.

Zatim premažite tijesto paradajz sosom, pa dodajte po želji -  naribanu šunku, šnite pršuta, naribani sir ili šnitice mozzarele, šnitice gljiva, masline, jaje, ili tunu, ribe, rakove, školjke... i obavezno obilno posipajte origanom i nakapajte  maslinovim uljem. Pecite u pećnici 15-ak minuta. Kad izvadite pizzu premažite rubove maslinovim uljem i to kistom.