Rižoto sa sirom

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

rižoto sa sirom by suzy josipović
Rižoto sa sirom

Talijanski recept: Rižoto sa sirom

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 30 minuta

  • 35 dag  riže
  • 15 dag sira fontina ili ementaler ili gauda ili sl. (narezan na kockice)
  • 2 - 3 češnja češnjaka (protisnut ili sitno nasjeckan)
  • 4 dag putra
  • 2,5 dl bijelog vina
  • oko 1 litre jušnog temeljca
  • 1 - 2 žlice parmezana
  • mala kockica putra
  • svježi bosiljak - prema želji
  • sol
  • papar
rižoto sa sirom by suzy josipović
Rižoto sa sirom

Sitno nasjeckajte ili protisnite češnjak i izrežite sir na kockice. U zagrijanoj tavici rastopite putar i podinstajte češnjak. Dodajte rižu da zastakli i zalijte čašom bijelog vina. Kad vino ispari, dodajte malo vrućeg jušnog temeljca i nastavite dinstati miješajući rižoto. Dodavajte povremeno temeljac i dalje cijelo vrijeme mješajući te posolite i popaprite. Kada je riža kuhana (kuhajte je oko 15 ili 20 minuta, probajte!) dodajte na kockice izrezan sir i mješajte dok se sir ne istopi te poveže s rižom.  Na kraju dodajte žlicu, dvije parmezana i kockicu putra i promiješajte. Ukrasite bosiljkom, a ako volite okus bosiljka, na kraju kad ugasite vatru, nekoliko listića natrgajte i dodajte u rižoto.