Rižoto s pilećim jetricama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s pilećim  jetricama
Rižoto s jetricama

Rižoto s jetricama, Italija

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme: 15 minuta

Vrijeme kuhanja: 30 minuta

Ovaj talijanski rižoto kremaste strukture i vrlo istančanog okusa nekad je bio jelo za siromašne, a vremenom se proširilo po cijeloj Italiji, a i šire, ali ne kao sirotinjsko jelo, nego kao prava gastro delicija. Najvažnije je da su jetrica svježa, svjetlo ružičaste boje.

  • 30 dag riže
  • 25 dag pilećih  jetrica
  • 5 – 6 listića kadulje
  • 1 mrkva
  • 1luk
  • 1 celer
  • 1 l jušnog temeljca
  • 4- 5 žlica parmezana
  • 1 dl crvenog vina
  • 2 žlica maslinovog ulja
  • kockica putra
  • sol
  • papar

Operite i ogulite luk, mrkvu i celer i sitno ih nasjeckajte. Očistite pileću jetricu, odstranite masnoće i žuč i nasjeckajte jetricu. U tavi rastopite putar zajedno sa listićima kadulje i dodajte narezanu jetricu pa je na laganoj vatri podinstajte 5 – 6 minuta. Zatim zalijte s pola čaše crvenog vina i pustite 4 – 5 minute da vino ishlapi. U međuvremenu u drugoj tavi na maslinovom ulju podinstajte nasjeckani luk, mrkvu i celer pa dodajte rižu i zastaklite je. Postepeno je zalijevajte vrućim jušnim pilećim temeljcem. Iz podinstanih jetrica izvadite kadulju, a jetrica dodajte rižotu. Dodajte parmezan, kockicu putra, promiješajte i maknite s vatre. Pustite da rižoto odstoji nekoliko minuta i poslužite.