Rižoto s divljim šparogama

| Wine and dine |

Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s mladim divljim šparogama i pršutom
Rižoto s divljim šparogama i pršutom

Rižoto s mladim divljim šparogama i pršutom, Istra

Za 4 osobe

Vrijeme pripreme i kuhanja: 35 minuta

  • 40 dag riže
  • 1 vezica mladih divljih šparoga
  • voda u kojoj su se kuhale šparoge
  • 10 dag pršuta ili pancete 
  • 1 češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut)
  • 2 dl slatkog vrhnja (ili vrhnja za kuhanje)
  • ribani parmezan - po želji
  • maslinovo ulje
  • putar
  • sol
  • papar
Rižoto s mladim divljim šparogama i pršutom
Rižoto s divljim šparogama i pršutom

Šparogama mekani gornji dio lomite na 2 cm velike komadiće, kratko ih blanširajte u vreloj vodi pa izvadite šupljikavom žlicom sa strane. Zatim u istoj vodi skuhajte i onaj donji tvrdi dio stabiljke, koji se inače baca, kako biste dobili temeljac za podlijevanje rižota. Na zagrijanoj tavi na malo maslinovog ulja popržite pršut narezan na kockice. Dodajte češnjak, rižu i lagano dinstajte da zastaklite rižu. Podlijevajte postepeno vodom u kojoj ste kuhali šparoge. Pred sam kraj dodajte blanširane šparoge i promiješajte. Zatim dodajte slatko vrhnje i kuhajte još par minuta. Posolite, popaprite i poslužite uz ribani parmezan ili grana padano.

Slatko vrhnje ako ne volite, ne morate staviti.  Podlijevajte rižoto samo s temeljcem - vodom u kojoj su se kuhale šparoge. Prema želji možete dodati i kocku za juhu ili ga napraviti s jušnim temeljcem (pilećim ili telećim/junećim).