Rižoto s crvenim vinom
Za ovaj kremasti i jako specifičan, ali ukusan rižoto važna je kvaliteta vina. Upotrijebite jako i duboko crveno vino poput Roxanicevog Merlota, Madirazzinog Dingača ili Trapanovog Cabernet Sauvignona...
Za 4-5 osoba
Vrijeme pripreme: 30 minuta
- 40 dag riže Carnaroli ili Arborio
- 2 čaše vina
- ½ luka – sitnog nasjeckanog
- 2 dag pancete – jako sitno narezane
- 1 l jušnog temeljca
- 5 - 6 žlica parmezana + za posipanje
- maslinovo ulje
- putar
- sol
- papar
- peršin ili bosiljak - za ukras
U tavi na laganoj vatri na mješavini maslinovog ulja i putra podinstajte luk pa dodajte malo pancete jako sitno narezane. Nakon pola minute, minutu dodajte rižu i kratko je zastaklite. Ulijte dvije čaše crnog vina, a kad vino ishlapi i riža dobije lijepu ružičastu boju, postepeno dodajte malo po malo vrućeg jušnog temeljca, posolite i popaprite (budite oprezni sa solju jer je panceta slana). Nakon 20-ak minuta dodajte kockicu putra i naribani parmezan te promiješajte. Ostavite nekoliko minuta rižu da odstoji i poslužite. Prema želji popaprite krupnim crnim paprom, posipajte parmezanom ili ukrasite peršinom ili bosiljkom.