Rižoto s artičokama

| Wine and dine |

Rižoto s artičokama
Mama zna by Suzy Josipović Redžepagić

Suzy Josipović Redžepagić autorica je najprodavanije domaće kuharice poslijednjih godina, Mama zna koja uključuje čak 500 slanih recepata. Suzy je ljubav prema kuhanju naslijedila od svoje majke od koje i potječe većina njenih recepata, a svoju ljubav nastoji prenijeti i na svoje tri kćeri. 

Rižoto s artičokama

Artičoka, mediteranska povrtnica, jako ukusna, ali i ljekovita. Nekada (u 16. stoljeću) se čak smatralo da je afrodizijak pa su je smjeli jesti samo muškarci, ženama je bila strogo zabranjena. Uglavnom je bila namirnica za bogate i privilegirane dok je nisu na veliko počeli saditi seljaci širom zemalja. U Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, ali i u Dalmaciji je redovno pripremaju, najčešće punjene s krušnim mrvicama, peršinom i češnjakom s bobom i bižima (graškom) i janjetinom. Iako ih već krajem svibnja nema (vrijeme im je od ožujka do svibnja), jučer sam ih kupila na placu i odlučila napraviti rižoto, a sutra ću ih gratinirati u pećnici. Iako za rižoto najviše volim kupiti bebi artičoke, jako mlade i svježe jer su mekše i unutarnji listići se mogu cijeli jesti, dok se kod starijih artičoka uglavnom samo cuclaju listići, a drvenasti dio se ižvaće i baci, kupila sam ove veće, ali čvrste i svježe.

Artičoke
Artičoke

Kada čistite artičoke obucite kuhinjske rukavice da vam ruke ne pocrne. Artičoke brzo oksidiraju i potamne te zato ne smiju stajati. Možemo ih pokapati limunom ili još bolje staviti u vodu s limunom, ali u principu konzumiraju se odmah - nije dobro kad stoje. Iako ih samo iscuclamo i bacimo njen tvrdi drvenasti dio, intenzivan okus artičoke ostaje u ustima još dugo. Kod čišćenja, nek vam ne bude žao baciti sve tvrde vanjske listiće, ostavite tek one mekane, čvrsto priljubljene.

Rižoto s artičokama
Rižoto s artičokama

Za 4 -5 osoba

Vrijeme pripreme: 40-ak minuta

  • 4 artičoke ili 8 bebi artičoke
  • 1 i 1/2 šalice arborio riže
  • 1 luk (sitno nasjeckan)
  • maslinovo ulje
  • suncokretovo ulje
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 1 l pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 4 - 5 žlica naribanog parmezana
  • 1 kockica maslaca

Stavite kuhati jušni temeljac. Priredite artičoke - operite ih pod mlazom vode, odrežite stabiljku i vanjske tvrde listove pa odrežite oštre vrhove ostalih listića, presjecite artičoke na pola, odstranite dlačice iz sredine pa ih narežite na trakice. Na tavici na malo maslinovog i suncokretovog ulja podinstajte sitno nasjeckan luk (oko 5 minuta) pa dodajte izrezane listiće artičoka, posolite i popaprite te poklopljeno dinstajte na laganoj vatri slijedećih 8 - 10 minuta. Zatim dodajte rižu, zastaklite je i stalno miješajte (1 - 2 min) pa zalijte vinom. Kad vino ispari (nakon 1 minute) postepeno zalijevajte vrućim jušnim temeljcem i miješajte. Nakon 20-ak minuta dodajte naribani parmezan i kockicu putra te dobro promiješajte. Prema okusu i ukusu još posolite i popaprite. Servirajte odmah.

Rižoto s artičokama
Rižoto s artičokama